Synopsis

Jurnal de îndrăgostit.

„Cartea Soldatului” spune povestea unei cărţi supravieţuitoare, transpusă într-un documentar realizat de Marius Donici și Doina Ruști, în parteneriat cu ANR și MNIR.

Cartea Soldatului - Doina Rusti si Marius Donici - CINEPUB

Regie: Doina Ruști, Marius Donici
Scenariu: Doina Ruști
Distribuție: Adriana Titieni, Dragoș Panait, Geo Spânulescu, Adrian Lepădatu
O producție: Rolistene Film
Producător: Adalbert Lazăr, Doina Ruști
Imagine: Marius Donici, Daniel Scripcariu
Montaj: Marius Donici, Doina Ruști
An: 2018
Gen: documentar
Durată: 35 minute
Subtitrare: engleză

8,395 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Aceasta este povestea reală a unei cărți, pe marginea căreia un bărbat îndrăgostit și a scris propria poveste de dragoste. Era anul 1918, pe când se afla prizonier. Pornind pe urmele însemnărilor sale, povestea dezvăluie treptat nu doar nefericirea unui îndrăgostit, ci și alte detalii biografice. Bărbatul se numește Fănică și este prizonier de război, la Severin, într o închisoare aflată sub comanda germano maghiară. Dar acest lucru pare să nu l intereseze.

Mai multe detalii

Îndrăgostit de Ana, Fănică își notează întâlnirile cu ea, sentimentele și dorințele, identificându‑se treptat cu personajele romanului. Cartea pe marginea căreia s‑a hotărât să țină un jurnal este Jean d’Agrève (1898) a vicontelui Marie‑Eugène‑Melchior de Vogüé, carte populară, ecranizată în 1922 (regia: René Leprince). Treptat, atmosfera exotică, de aventură și de dragoste, a romanului se transferă asupra lui Fănică, iar evenimentele crude din timpului războiului devin un cadru aproape neutru.

Informația, deși comprimată, reflectă detalii importante despre mentalitățile românești de la început de secol. Aflăm că Fănică este pictor dar și mecanic (meserie de elită la acel timp), cu o viață destul de aventuroasă. Înainte de război a cunoscut aproape 40 de femei, ale căror nume le notează meticulos pe marginea cărții. În dreptul unora dintre ele scrie adresa sau ocupația. Aflăm că locuiește în București, unde are o amantă, lucru neînsemnat în comparație cu interesul lui pentru Ana din Severin.

Documentarul reconstruiește fragmentar povestea lui Fănică, pornind de la însemnările făcute pe marginea paginilor din carte și apelând la documente autentice disponibile în arhiva națională. Faptele sale, oamenii pe care îi cunoaște și îi menționează în scris, contribuie la schițarea biografiei reale a unui tânăr plin de speranțe, visuri și dorințe. Ultima lui însemnare datează din 5 iunie, 1918. Cartea are propria ei poveste. După ce a călătorit sute de kilometri, departe de Severin, în noiembrie 1918 ajunge pe mâinile unui dezertor (care a fost prins și executat pentru trădare). O lună mai târziu, România reintră în război și își recuperează teritoriile pierdute. Forța vitală a unui soldat pierdut în timp și spațiu, însemnările lui autentice îl pun pe cititor în contact cu un om care a trăit în trecut și continuă să trăiască și-n prezent – unul dintre soldații anonimi ai Primului Război Mondial.

Reviews:

„O iubea pe Ana, dar își notează și numele altor 40 de femei, care “l-au simpatizat”. Este erou de război, este prizonier, este dezertor. Povestea lui se află scrisă în paginile acestui roman, pe care eu l-am descoperit în copilărie și l-am purtat mereu cu mine, sperând că într-o zi voi găsi urmele pe care un om exuberant le-a lăsat în istorie. Și mi s-a întâmplat ceva mai mult decât atât, anume să întâlnesc niște oameni, preocupați în aceeași măsură ca mine, de soarta unui om anonim. Iar împreună am făcut un film documentar, cu singurul scop de a întregi memoria colectivă.” (Doina Ruști, doinaruști.ro)

Festivaluri:

  • FELACOS 2019 –  5th Long and Short Film Festival of Santiago, Chile.
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON