Synopsis

Dramă inspirată din nuvelele lui Alexandru Sahia: “Moartea tânărului cu termen redus”, “Întoarcerea tatălui din război” și “Pe câmpia de sânge a Mărășeștilor.”

Viata nu iarta - film online pe CINEPUB

Regie: Manole Marcus, Iulian Mihu
Scenariu: Iulian Mihu, Manole Marcus, Alexandru Sahia (nuvelă)
Distribuție: Emil Botta, Lazăr Vrabie, Dana Comnea, Nicolae Enache Praida, Angela Chiuaru, Mircea Balaban, Vasile Ichim, Romulus Neacsu, Ilie Duțu, Marius Rucăreanu
Producător: Gheorghe Teban
Imagine: Mircea George Cornea, Gheorghe Fischer, Alexandru Întorsureanu
Montaj: Lucia Anton
An: 1957
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 75 minute

12,466 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Film de război, dramă psihologică. Film al rememorării interogative și elegiace în linia inovațiilor “Noului val” francez, dar și prin reabilitarea flash-back-urilor tradiționale cu deschidere istorico – filozofică. Eroul tânăr intelectual rănit mortal pe frontul celui de-al doilea război mondial își evocă, în trepte succesive, trecutul propriu și pe cel al tatălui său (până în perioada anterioară primului război mondial), încercând să răspundă unor întrebări fundamentale privind rațiunea războiului și a pregătirilor de război, în general.

APRECIERI CRITICE:

“Oglinda unei epoci de frământări, de câștiguri stilistice, în care cinematograful românesc se desfăcea de crisparea efemeră și încerca să producă și pentru posteritate, filmul este o perorație pe tema responsabilității conștiinței față de tot ce se întâmplă în jur, față de tot ce-i este supus spre alegere.”Romulus Rusan – 1978 (România Literară)

TRIVIA:

  • Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ilie Duțu, Nicolae Praida și Marius Rucăreanu.
  • Filmul a avut de înfruntat serii întregi de amânări și „refaceri”, a stat blocat de cenzură luni de zile. Ridica probleme și filmul – prin formula lui inovatoare, experimentalistă –, ridicau probleme și autorii: la o conferință a cineaștilor, debutantul Iulian Mihu a fost admonestat cu vehemență pentru opiniile sale „recalcitrante”.

ARTICOLE:

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON