Synopsis

Un film cu o premisă bună: trei fraţi tineri de vârste relativ apropiate sunt filmaţi în timpul unor discuţii de seară la masa din bucătărie din apartamentul în care se pare că au copilărit şi în care acum mai locuiesc doi dintre ei. De la conversaţii banale, se ajunge la discuţii despre probleme sentimentale. Şi, apoi, chiar la certuri care relevă traume refulate şi o aparentă lipsă de comunicare reală. Regizorul Cătălin Drăghici îşi construieşte filmul sub aparenţa că discuţia are loc într-o singură seară, însă, în intervenţii publice, regizorul a mărturisit că filmările s-au derulat pe parcursul mai multor seri. Rezultatul este o muncă elaborată de montaj, în care sunt păstrate momente esenţiale, cu potenţial dramaturgic, redate în cadre-secvenţă. (Ionuț Mareș)

Prezentat în premieră internațională la Festivalul Internațional de Film de la Montreal, ulterior selectat la Astra Film Festival, proiectul documentarului Frații Dabija a pornit ca un experiment, după cum afirmă regizorul Cătălin Drăghici: ”fiind prieten de multă vreme cu cei trei frați am avut curiozitatea să aflu către ce poate duce o astfel de inițiativă. Am ajuns la dorința de a relata […] lipsa de comunicare în cadrul relațiilor atât de familie, cât și dintre prieteni, lipsă de comunicare ce vine ca urmare, cred eu, a unei interacțiuni din ce în ce mai pronunțată cu socializarea virtuală.” (Aarc.ro)

Fratii Dabija de Cătălin Drăghici - CINEPUB

Regia: Cătălin Drăghici
Scenariul: Cătălin Drăghici
Imaginea: Ștefan Radu Fulga
Producători: Gabriela Suciu, Daniel Drăghici
An: 2015
Gen: documentar
Durată: 62 minute

32,796 – Spectatori Cinepub

Sinopsis

Un joc de ”Nu te supăra, frate!” în era comunicării virtuale și a consumerismului. Trei frați se întâlnesc și discută la o masă, în bucătăria casei în care au crescut și în care doi dintre ei încă locuiesc. E o conversație banală, legată de detalii, situații și probleme de zi cu zi, mai mult sau mai puțin importante. Însă timpul petrecut împreună dezvăluie progresiv un evident deficit de comunicare.

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Montreal – Canada, 2015
  • Astra Film Festival – România, 2015

Articole din presă

  • ”Frații Dabija” la Astra Film Festival 2015 – www.aarc.ro
SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON