Synopsis
Cuvânt înainte: Animația „Degete de sticlă” e probabil cea mai de succes producție de acest fel din ultimii ani din România. Filmul a parcurs impecabil cele mai mari festivaluri de animație din Europa precum Annecy, Anima Brussels, a găsit loc în competiția de la Sarajevo FF și i-a fost acordată mențiunea specială la Anim’est în București. (cinepub.ro)
SINOPSIS
O femeie modelează caracatițe din propria carne. Atunci când rămâne fără material trebuie să dea ochii cu creația ei.
PREMII:
- 2022 – Anim’est, București – Mențiune Specială
- 2023 – Premiile Gopo – nominalizare „Cea mai bună animație”
FESTIVALURI:
- 2023 – Annecy International Animation Film Festival
- 2023 – Anima Brussels Animation Film Festival
- 2023 – Sarajevo Film Festival
- 2022 – DIPLOMA Festival
APRECIERI CRITICE:
„Într-un palat imens, compus din transparențe, statui veghează spațiul gol. Cada din sala de bal adăpostește corpul feminin care rupe din sine materie organică, metamorfozată în plasmă electrică, tentaculară, care dispare pe podeaua de sticlă lichidă ca prin extremitățile superficiale ale mării. Una și aceeași cu apa, cu materia, cu lumina lichidă.” – Emil Vasilache (cinepub.ro)
„ «Să le dăm săracilor să-și mănânce propriile odrasle», sugera Jonathan Swift în «A Modest Proposal», o satiră hiperbolică care ataca atitudinile ostile ale protestanților asupra proletarilor Irlandezi în secolului optișpe. «Degete de sticlă» nu face un statement atât de direct politic, însă elementele cu care se joacă au o seriozitate admirabilă: smulgerea cărnii, estetica brută, contorsionată a fizionomiei corpului (împrumutată fără ascunziș de la Egon Schiele), oglinda-farfurie, conduc dincolo de estetic.” – Emil Vasilache (cinepub.ro)
„Fără a suprasatura tematic întregul film, regizoarea execută o mișcare suplă, ca într-o triplă săritură pe gheață și închide narațiunea cu demnitate.” – Emil Vasilache (cinepub.ro)
TRIVIA:
- „Degete de sticlă” este lucrarea de licență a Alinei Gheorghe.
- Filmul are ca punct de plecare felul în care artista își privește propriile lucrări: creații multiple care, adesea în ochii ei, par a fi o mare de lucrări lipsite de semnificație.
- Primul stadiu a fost scenariul, apoi decupajul și animația. În pre-producție au fost realizate fundalurile, acestea având nevoie de timp în plus fiind modelate integral în 3D și redesenate ulterior în 2D. În etapa de rough animation, artista s-a filmat pe sine pentru referințele de mișcare și stabilirea ritmului cadrelor. Animația a fost realizată digital în 2D, frame by frame. „Partea de 3D este o abilitate dobândită în facultate, care m-a ajutat foarte mult să gândesc decorurile. Am ajuns să folosesc 3D pentru că am vrut să am o acuratețe arhitecturală și spațială care e aproape imposibil de realizat altfel și necesită un volum de muncă și studiu mult mai aprofundat și specific, care nu are legătură directă cu un film de animație. Conceptul vizual al filmului, inspirat de sălile de bal în stil rococo, cerea un nivel de detaliu care n-ar fi fost posibil altfel.” (Alina Gheorghe, revistagolan.com)
- La întrebarea referitoare la curentele sau elementele artistice care au inspirat-o, Alina răspunde: „Motivul pentru care am ales curentul rococo este pentru că eu îl văd ca fiind curentul care a dat naștere kitschului. Am asociat perspectiva personajului asupra lucrărilor cu prost gustul și deși probabil nu se înțelege asta, pentru mine a fost clar un ajutor enorm să pornesc de la niște lucruri concretizate și exprimate deja pentru a-mi putea da seama ce vreau eu să spun de fapt. Simbolurile pe care le folosesc în film nu au fost gândite neapărat din perspectivă contemporană sau cum ar putea fi interpretate ele, așa că nu am neapărat un răspuns. Însă, cu următorul meu film încerc să fac legătura dintre cele două și să aprofundez motivul pentru care folosesc această estetică. ” (revistagolan.com)
ARTICOLE:
- Știrile industriei filmului de animație. „Degete de sticlă” (film de licență) al absolventei Alina Gheorghe, a fost selectat la Annecy – proanimatie.ro
- Interviu/ Alina Grigore & Andrei Voineag despre scurtmetrajul de animație „Degete de sticlă” – revistagolan.com
- Noi începuturi în animație: Ruxandra Socor și Alina Gheorghe – filmmenu.wordpress.com
- Competiția românească din cadrul Animest.19 aduce pe marele ecran 12 scurtmetraje îndrăznețe – adevarul.ro
- „Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „Cinesens” cu Magdalena Stanciu – cultural.tvr.ro