Synopsis

Laurenţiu Brătan

Tragicomedie în cheie realistă, minimalistă, cu un umor între absurd şi derizoriu. Foarte promițător film de debut al lui Radu Jude.

Cinepub prezintă filmul de debut în lungmetraj al lui Radu Jude, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori români, atât în țară cât și în străinătate. Pornit de la o poveste reală, din anii de început de carieră ai regizorului,  filmul s-a transformat într-un lungmetraj cu recunoaștere internațională. Avându-i pe ecran pe câțiva actori îndrăgiți de film românesc (Vasile Muraru, Șerban Pavlu), producția se bucură și de interpretarea excepțională a Andreei Boșneag, o adolescentă aflată pentru prima dată pe platourile de filmare.

Cea mai fericita fata din lume de Radu Jude - CINEPUB

Regie: Radu Jude
Scenariu: Radu Jude, Augustina Stanciu
Distribuție: Andreea Boșneag, Vasile Muraru, Violeta Haret Popa, Șerban Pavlu, Andi Vasluianu, Doru Cătănescu
Producători: Ada Solomon, Stienette Bosklopper
Imagine: Marius Panduru
Montaj: Cătălin F. Cristuțiu
An: 2009
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 99 minute
Subtitrări: n/a
Teritorii: disponibil doar in Romania

259,412 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a câștigat o mașină în urma unei campanii promoționale la sucuri răcoritoare. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viața fetei se dovedește a fi o situație dureroasă, în urma căreia relațiile familiei vor fi reanalizate atât de „fericita” câștigătoare, cât și de părinții ei.

Mai multe detalii

„Cea mai fericită fată din lume” este un film românesc care surprinde ieșirea din copilărie a personajului principal. O ieșire neobișnuită, chiar strălucitoare, dintr-o copilărie cu posibilități modeste. Dacă va lua examenul de actorie, Deliei i de deschide – odată cu plecarea de acasă – întreaga lume, cu toate posibilitățile ei. Pe lângă asta, a mai câștigat și o mașină la o promoție de răcoritoare.

Pare că tot ce a fost tern și limitativ până acum a luat sfârșit, iar Delia își poate întinde aripile. Numai că „matca” o trage în jos, înapoi. Tatăl, interpretat de Vasile Muraru, actor cunoscut mai ales din filme românești de comedie, și mama o readuc cu gândul la nevoile familiale. Trebuie să vândă mașina, pentru ca părinții să poată să-și deschidă o pensiune.

Certurile aprige, cu de toate de la șantaj emoțional până la amenințări și chiar renegare, o fac pe Delia din copil o tânără matură capabilă să negocieze la sânge cu ai ei. Numai că aripile nu s-au mai deschis de tot.

Radu Jude semnează un film românesc de referință și pentru ceea ce s-a numit capitalismul sălbatic în România postcomunistă.

Criticii spun:

„Umanismul lui Jude – ca şi al lui Puiu – porneşte de la constatatarea apropierii noastre de animalitate, de la constatarea imensei cantităţi de ferocitate din relaţiile de zi cu zi. E un protest împotriva ultrajelor care trec neobservate (un protest a cărui validitate e demonstrată de însuşi faptul că mulţi spectatori rămân cu impresia că într-un film ca Cea mai fericită fată… “nu se întâmplă nimic”), împotriva penuriei de delicateţe sufletească din lume.” (Andrei Gorzo – www.aarc.ro )

„Radu Jude’s film drolly charts the efforts of a country to shrug off the drab duds of communism, only to find that the bright colours of capitalism are really no deliverance.”www.independent.co.uk

Replici din film

„Nu ne trebuie o fotomodelă. De-aia folosim oameni obișnuiți și băgăm bani în testimoniale.”

„Ești obraznică și poate-ți lipesc două palme acum, să te potolești.”

„Tu n-auzi că nu mă mai întorc la voi niciodată? Auzi sau n-auzi?”

„Mă cheamă Frățilă Delia Cristina și sunt cea mai fericită fată din lume.”

„Trebuie să se vadă fericirea tot timpul, dar important este atunci când bei din suc.”

„N-ai decât să-ți iei mașina și să te speli pe cap cu ea. Dar la mine-n casă n-ai ce să mai stai. Și pentru mine nu mai ești copilul meu.”

Premii

Nominalizări:

  • Cel mai bun regizor (Radu Jude), Cel mai bun film de lungmetraj (Radu Jude), Cel mai bun scenariu (Augustina Stanciu, Radu Jude), Cea mai bună actriță într-un rol principal (Andreea Boșneag), Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Vasile Muraru), Cel mai bun montaj (Cătălin F. Cristuțiu), Cel mai bun sunet (Constantin Fleancu), Cele mai bune costume (Augustina Stanciu, Radu Jude), Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (lungmetraj) (Dana Roșeanu), Premiile Gopo – România, 2010
  • Competition 1-2 Award, Festivalul Internațional de Film de la Varșovia – Polonia, 2009
  • Woosuk Award, Jeonju International Film Festival – South Korea, 2009

Premii:

  • Premiul C.I.C.A.E (secțiunea Forum), Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Germania, 2009
  • Premiul „Tânără Speranță” (Andreea Boșneag), Premiile Gopo – România, 2010
  • Premiul FIPRESCI, Festivalul Internațional de Cinema Independent IndieLisboa , Lisabona – Portugalia, 2009
  • Premiul FIPRESCI, Festivalul Internațional de Film de la Sofia – Bulgaria, 2009
  • Mențiune specială (Andreea Boșneag), „goEast” Festivalul Filmului Central-Est European de la Wiesbaden – Germania, 2009
  • Premiul „Turnul de Aur”, Festivalul de Film European de la Palic – Serbia, 2009
  • Cel mai bun scenariu (Augustina Stanciu, Radu Jude), Festivalul Internațional de Film B-EST, București – România, 2009

Articole din presă

Alte filme românești online de Radu Jude:

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON