
Synopsis
Un omagiu adus lui Constantin Brâncuși și totodată cel de-al doilea film documentar al lui Cornel Mihalache despre activitatea marelui artist, după „Sculptorul” din 1993.
Regie: Cornel Mihalache
Distribuție: Traian Rocșorean, Vava Ștefănescu, Dan Nasta, Constantin Drăgănescu
Scenariu: Cornel Mihalache
Producător: Ioan Iuga, Felicia Cernăianu
Imagine: Alex Goldgraber
Montaj: Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu
Sunet: Radu Zamfirescu
Muzică: Mircea Octavian
An: 1996
Categorie: lungmetraj
Gen: documentar
Durată: 77 minute
30,340 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Un documentar de artă care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața lui Constantin Brâncuși, folosindu-se de amintirile existenței sale, precum fotografii, notițe, locuri pe cale acesta le-a populat.
Mai multe detalii:
Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, Biserica Română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, sau atelierul din Impasse Ronsin 11.
Ce spun criticii:
„Documentarul creat de Cornel Mihalache în 1996 este, deși indirect, pe de o parte, una din primele încercări împlinite de a deconstrui imaginea patriotardă a unui Constantin Brâncuși nu demult acceptat de cultura autohtonă, însă cu prețul angajării operei acestuia în discursul naționalist al vremii, iar pe de altă parte, o exegeză de pionierat care îl replasează pe Brâncuși în proximitatea de drept a avangardei.”
Igor Mocanu
Festivaluri
- Proiecțiile DocuArt, 2015
- Proiecție specială la Institutul Cultural Român din Viena, 2016