Synopsis

Dezmăț în vremea comunismului.

„Baloane de curcubeu” (1982) este al doilea lungmetraj semnat de regizorul Iosif Demian, după un scenariu de Vintilă Ornaru și Fănuș Neagu. Un film nedreptățit, trecut prin multe sesiuni de cenzură, oprit de la difuzare, recuperat miraculos după revoluție și recondiționat recent.

Baloane de curcubeu - Iosif Demian - CINEPUB

Regie: Iosif Demian
Scenariu: Fănuș Neagu, Vintilă Ornaru
Distribuție: Dorel Vișan, Magda Catone, Alexandru Széllyes, Nae Lăzărescu
Producător: Casa de Filme 4
Imagine: Valentin Ion Popescu
Montaj: Anca Dobrescu
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen: comedie, dramă
An: 1982
Durată: 132 minute
Subtitrări: română

12,553 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Povestea unui haios președinte de CAP, dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unei cooperative de succes și iubirea pentru o tânără femeie, este subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care cuprinde tot satul.

Mai multe detalii

„Baloane de curcubeu” este o radiografie a satului românesc, un carnaval în stil cehoslovac pe ulițe pline de noroi și animale, cu portocale care defilează și sar când dintr-un coș, când în altul.

În film joacă, printre alții, Magda Catone, care debutase cu un an în urmă în „De ce trag clopotele, Mitică?” al lui Lucian Pintilie, și Dorel Vișan, cu care Demian lucrase și în ’80, la „O lacrimă de fată”, selecționat la Cannes și premiat de Uniunea Cineaștilor pentru regie.

Pelicula a avut parte de 18 runde de ciopârțire, la cerințele persuasive ale cenzorilor, și, în cele din urmă, a fost proiectată pentru câteva zile într-un cinematograf de cartier, după care a fost aruncată într-un dulap uitat de lume. În următorii trei ani, Demian a regizat alte trei filme, iar în 1985 a reușit să fugă din țară împreună cu soția lui, Erika Józsa, cu care colaborase pentru coloana sonoră a câtorva filme.

Deși peticit – tot felul de ajustări la nivel de dialog, tăieturi nefirești –, filmul lui Iosif Demian aduce o gură de aer fresh în peisajul cinematografic românesc de atunci, îmbâcsit de povești și viziuni edulcorate asupra realității, impuse de partidul suveran.

Filmul are la bază un limbaj cinematografic jucăuș, ludic, caracterizat prin tot felul de gag-uri vizuale, dialoguri spumoase, situații absurde și personaje stranii. Povestea este un dezmăț delirant și evocă absurdul realității prin intermediul ficțiunii.

Criticii spun:

„Uliţa Baloanelor – “un echivalent şi o recuperare întârziată a străzii neorealiste” (Valerian Sava) – este locul de desfăşurare a acestui “studiu tipologic” (de caractere, de mentalităţi) ce ia forma unei “comedii propriu-zise”. (Marian Rădulescu, agendaliternet.ro)

„Jocurile” existente în film (le-am numit mai sus: nunta, meciul etc.) sunt realizate de Iosif Demian într-un tempo molto vivace, din planuri scurte și unghiuri insolite, cu surprinderea amănuntului incitant… ”. (Nicolae Ulieriu, aarc.ro)

Replici din film:

„- Dumneata ești președintele CAP-ului?
 – Nu, tovarășe. Președintele CAP-ului e Ene Lelea. Eu mă ocup cu irigațiile. Apa e meseria mea. Limpede și cristalină. Dacă ajunge la rădăcină, fac treabă bună, foaie verde și-o alună.”

„Eu m-am ținut de cuvânt. Ți-am luat pantofi de lac. O să ți-i trimit prin cineva.”

„- Domnișoară, domnișoară, e adevărat că sângele italienilor furnică mai rău inima?
 – Nu știu, mie îmi plac nordicii.”

„Semănați cu un finlandez. Îmi dați voie să vă sărut?”

Premii:

  • ACIN – Premiul pentru regie și Diploma de onoare (Magda Catone), 1983
  • Premiul de excelență – Astra Film, 2017

Articole din presă:

  • Un film îngropat de cenzura comunistă revine la viață. Interviu cu regizorul Iosif Demian (Andra Matzal) – scena9.ro
  • Baloane de curcubeu. Povestea unui mare film nedreptățit (Ionuț Mareș) – ziarulmetropolis.ro
  • O experienţă insolită – Baloane de curcubeu (Marian Rădulescu) – agenda.liternet.ro
  • Baloane de curcubeu (Nicolae Ulieriu, Săptămâna, 7 octombrie, 1983) – aarc.ro
SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON