Synopsis

Cosânzeana este primul episod din seria Tradiții Creative, o comunitate națională care aduce împreună inițiative din domeniul tradițiilor creative și își propune să le ofere vizibilitate, oportunități de dezvoltare, să încurajeze colaborarea, stabilirea de parteneriate și să inspire inițiativele viitoare.

Traditii Creative - Consanzeazan - documentar - CINEPUB

Regie: Emi Gheorghe
Invitați: Laura Leonte (inițiatorul proiectului Cosânzeana), Nicoleta (Șefa atelierului Cosânzeana), Teodor Frolu (inițiatorul proiectului România Tradițiilor Creative), Vintilă Mihăilescu (inițiator al proiectului România Tradițiilor Creative), Alexandru Andrășanu (Director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului)
Scenariu: Oana Costinaș, Alina Jantea
Producător: Teodor Frolu
An: 2018
Categorie: scurtmetraj
Gen: documentar
Durată: 10 minute

2,873 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Am desfăcut conceptul de tradiții creative în bucăți, pe care mai apoi le-am ilustrat video cu ajutorul membrilor comunității România Tradițiilor Creative.

Cosânzeana, un mic atelier din Aninoasa, Dâmbovița, ne propune să redescoperim meșteșugul lucrului de mână prin intermediul seturilor de cusut pe lemn (cu modele de inspirație folclorică), pregătite de Laura Leonte împreună cu oamenii din comunitatea locală și adaptate omului contemporan.

Mai multe detalii:

România Tradiţiilor Creative este platforma naţională deschisă tuturor celor interesaţi de acest domeniu, unde „tradițiile creative” încearcă să identifice și să promoveze un domeniu de graniță, permeabil, care se învecinează cu industriile creative, cu diversele curente „etno” etc., fără a se confunda însă cu acestea.

Ceea ce îl distinge este ceea ce am putea numi înzestrarea, adică modul particular în care este preluată și valorificată „zestrea” noastră tradițională.

În locul unei raportări „orizontale”, de preluare, circulație și combinație a unor teme și motive (de pildă, tendințele „fusion” de la etno-fashion la etno-food sau etno-music), „tradițiile creative” au o abordare „verticală”, care caută sensul peren al arte-factelor acestei moșteniri și nu elementele ei componente. Nu tradiții prelucrate altfel, ci tradiții care produc altceva.

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON