Vânătoarea-de-vulpi-regia-Mircea-Daneliuc-CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Năiță Lucean și Pătru cel scurt, față în față cu colectivizarea

Unul dintre cele mai importante filme românești ale lui Mircea Daneliuc, adaptat după romanul lui Dinu Săraru , „Vânătoare de vulpi” este un film-document referitor la perioada de început a colectivizării în România. Unul dintre cele mai curajoase filme prin care Mircea Daneliuc nu a ezitat să sfideze cenzura anilor ’80. Impecabil regizat și scris, filmul beneficiază și de interpretările unor actori spectaculoși: Mitică Popescu, Mircea Diaconu, regretatul Gheorghe Cozorici.

Undeva-la-Palilula-de-Silviu-Purcărete-CINEPUB

Regie: Mircea Daneliuc
Scenariu: Mircea Daneliuc, Dinu Săraru (adaptare după romanul „Niște țărani”, de Dinu Săraru)
Distribuție: Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Valeria Seciu, Zaharia Volbea, Aristide Teică, Gheorghe Cozorici
Producător: Casa de filme 5
Imagine: Călin Ghibu
Montaj: Maria Neagu
An: 1980
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen:  dramă
Durată: 107 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: –

45,814 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Colectivizarea vine încet, dar sigur, peste satul, rudele și vecinii lui Năiţă Lucean, un ţăran şiret şi încăpăţânat, care toată viața n-a făcut altă politică decât războiul. El simte instinctiv că acest lucru nu-i poate aduce decât rău, odată ce ar ceda statului pământul şi vitele sale. Însă ideea binelui colectiv este impusă prin forţă și nimeni nu are scăpare.

Mai multe detalii

„Vânătoarea de vulpi” este unul dintre cele mai importante filme românești despre perioada colectivizării în România, dar și unul dintre cele mai importante din filmografia lui Daneliuc, atât datorită contextului cenzurii din perioada comunistă, cât și realizării atipice, extrem de curajoasă.

Filmul este o adaptare după romanul „Niște țărani”, semnat de Dinu Săraru, și a avut premiera pe data de 1 decembrie, 1980. Traseul lui a fost secerat rapid, filmul circulând în mare parte doar prin căminele culturale din sate, motivându-se că este un film despre țărani.

Prezența lui Dinu Săraru în calitate de co-scenarist a ajutat, desigur, ca filmul să depășească vigilența cenzurii, dar nu și la răspândirea lui în perioada comunistă. Mult mai târziu, filmul a fost pe deplin recunoscut ca o mare valoare a cinematografiei românești.

Regizorul și scenaristul Mircea Daneliuc preia povestea din roman, despre țăranii dintr-un sat ca oricare altul din România, în anii 50, când colectivizarea devenea o certitudine dureroasă, iar variantele erau puține și majoritatea forțate. Sfârșitul speranței și asumarea unei condiții dictate de stat stau din nou la temelia unei povești memorabile. Ceea ce face filmul absolut insolit și de neegalat este montajul afectiv: regizorul se folosește de flashbackuri pentru a recrea povestea unei vieți pierdute, însă întoarcerile în trecut nu urmează un fir narativ cronologic, ci mai curând unul subiectiv, al memoriei afective care aduce în prezent întâmplări sau imagini aleatorii.

Completat de o distribuție de excepție, din care fac parte Mitică Popescu și Mircea Diaconu în rolurile principale, secondați magistral de nume sonore ca: Valeria Seciu, Gheorghe Cozorici sau Aristide Teică, filmul românesc „Vânătoarea de vulpi” rămâne “o bijuterie ascunsă a cinematografiei române” (Ionuț Mareș).

Criticii spun:

Vânătoarea de vulpi, prin experimentul narativ pe care îl propune, bulversând cronologia firească a evenimentelor, revenind succesiv la anumite episoade, dar fie redându-le fragmentat, fie de fiecare dată din alte unghiuri optice -, reprezintă o matrice avangardistă rămasă inedită în cinematografia română. (Andrei Rus, www.agenda.liternet.ro )

„Vânătoarea de vulpi” nu este doar radical polemic față de peliculele de duzină și conforme ideologic ale acelor ani, dar reprezintă și un pariu stilistic înalt și riscant, câștigat însă de Daneliuc. (Ionuț Mareș – www.ziarulmetropolis.ro )

Replici din film

„Că dacă n-ai nici măcar o pușcă pe lângă casă, la ce dracu ai mai făcut războiul?”

„Tu să-ți vezi de treaba ta că de politică are cine să se ocupe.”

„Nu e bine, că noi cu ei construim socialismul, nu cu alții.
Nu-i așa, tovarășu Lucean?
Construim, tovarășu primar, construim.”

„Păi eu ce dracu sunt, nu sunt poporul?
„Mă, tu nu ești poporul. Tu să semnezi declarația că dacă e să te bată apoi să știi că poporul te bate.”

„Țăranu-i priceput, se pricepe și la politică. (…) Mama ei a dracului de politică, păi nu noi îi dăm de mâncare?”

Festivaluri

  • Festivalul International de Film Transilvania, Retrospectivă Mircea Daneliuc – România, 2015
  •  Festivalul Internațional de Film de la Salonic, Retrospectivă MirceaDaneliuc – Grecia, 2015
  •  Festivalul Making Waves, New Romanian Cinema, New York, Tribut Micea Daneliuc – U.S.A., 2015
  •  Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Germania, 1980

Articole din presă