Undeva-la-Palilula-de-Silviu-Purcărete-CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Bun venit la Palilula

Vă invităm să intrați în lumea aparte creată de importantul regizor de teatru Silviu Purcărete, să descoperiți un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe, „o comunitate mică de caraghioşi, de leneşi, de curve, de derbedei cu inimă de înger care trăieşte sub soare într-o dulce inconştienţă inocentă” (www.undevalapalilula.ro).

Undeva-la-Palilula-de-Silviu-Purcărete-CINEPUB

Regie: Silviu Purcărete
Scenariu: Silviu Purcărete
Distribuție: Áron Dimény, George Mihaiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Horaţiu Mălăele, Marius Manole
Producător: Tudor Giurgiu (producător), Oana Giurgiu (producător), Gabi Antal, Giuliano Doman, Lucian Georgescu, Lucian Pintilie, Cristinel Sirli (coproducători)
Imagine: Adrian Silișteanu
Montaj: Cătălin Cristuțiu
An: 2012
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen:  coemdie, dramă
Durată: 145 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: –

128,053 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

„Undeva la Palilula” spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor repartizat pe neaşteptate în spitalul din Palilula, un orăşel pierdut pe harta ţării, după ce moare pediatrul dinaintea sa, Pantelică. Serafim se va adapta treptat în această lume de beţie, ospăţ şi orgie şi va sfârşi, aproape pe nesimţite, să se simtă ca acasă printre noii săi prieteni.

Mai multe detalii

„Despre Imoralitate şi melancolie. Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate. Acolo, legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase.Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. Precum în «Îngerul exterminator», în Palilula se poate intra, dar de ieşit de acolo nu se mai poate. Acolo, îngerul exterminator se numeşte imoralitate şi melancolie. ” (Silviu Purcărete, www.undevalapalilula.ro)

Dacă există o cheie a acestui film românesc, debutul în cinema al marelui regizor de teatru Silviu Purcărete, atunci ea este oferită de el însuși în textul cu care acesta își prezintă concepția regizorală. Cu pelicula sa, Silviu Purcărete pare să fi avut intenția de a descrie, cu toate mijloace de care dispune (atât cinematografice cât și dramatice) geografia unui loc imposibil, dar în care, paradoxal, totul este posibil. Sunt puține filme românești în care autorul să-și asume până atât de departe lipsa narațiunii în favoarea metaforicului. Palilula este imaginarul prin excelență, spațiul libertății totale.

Toate fantasmele, neputințele, păcatele și vinovățiile sunt tolerate aici, ceea ce însă nu face din Palilula un loc al iertării, o stație către mântuire ci, mai degrabă, un purgatoriu din care nu se poate ieși. Existența spațiului straniu al lui Purcărete este însă motivată: este vorba de un spațiu în care nu se mai nasc copii, în care creația a fost inhibată. Așadar, Palilula trăiește în sine însuși, din propria otravă pe care o reciclează la nesfârșit. În această cheie, Serafim, pediatrul, ajunge la Palilula având rolul neștiut de salvator.

Lăsându-se atras de pierzaniile Palilulei, Serafim e cât pe ce să-și rateze vocația, asta până când Capra, prostituata urâtă a satului rămâne însărcinată…

Având și o distribuție pe măsura valorii regizorului, filmul lui Purcărete este una dintre piesele cele mai provocatoare în colecția de filme românești online de pe Cinepub.

Replici din film

„Bine ai venit la Palilula, doctore.”
„Eu cred c-am fost iradiat.
N-ai nicio grijă,dragul meu. Stai liniștit. Aparatul ăla nu mai funcționează de 4 ani. Se-aprind luminile doar așa, ca să facă impresie.”

„Eu sunt pediatru. Ce mama dracului caut eu aici?”

„Cum zicea și răposatu’ nea Pantelică, Dumnezeu să-l ierte: medicina-i singura escrocherie subvenționată de la Stat!”

„Capra noastră e borțoasă. Gata, s-a zis cu noi.”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film Transilvania – România, 2012
  • Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary – Cehia, 2012

Premii

Nominalizări:

  • Golden Spike (Spicul de aur) – Cel mai bun film (Silviu Purcărete), Festivalul Internațional de Film de la Valladolid – Spania, 2012
  • Cel mai bun film (lungmetraj) (Tudor Giurgiu, Silviu Purcărete), Cea mai bună regie (Silviu Purcărete), Cel mai bun film de debut (lungmetraj ficțiune) (Silviu Purcărete), (Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficțiune (Sorin Leoveanu), Premiile Gopo – România, 2013

Câștigător:

  • Cele mai bune decoruri (Dragoș Buhagiar, Helmut Stürmer), Cea mai bună imagine (lungmetraj) (Adrian Silișteanu), Cel mai bun montaj (lungmetraj) (Cătălin Cristuțiu), Cea mai bună muzică originală (lungmetraj) (Vasile Sirli), Cele mai bune costume (lungmetraj ficțiune) (Lia Manțoc), Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Ionel Popa, Doina Popa, Minela Popa), Premiile Gopo – România, 2013