Filme romanesti-Senatorul melcilor- Mircea Daneliuc - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

La cules de melci după Revoluție

Prezentat la Cannes în 1995, cu Dorel Vișan, Cecilia Bârbora, Clara Vodă și Florin Zamfirescu în rolurile principale, „Senatorul melcilor” este ”o analiză vehementă a prăbuşirii noastre morale şi spirituale din aceşti ani” (Mircea Dumitrescu). Având puternic impregnat stilul inconfundabilului Mircea Daneliuc, Senatorul melcilor arată ”simțul umorului regizorului, care dezvoltă întâmplările de zi cu zi în ironii halucinante și este mai negru decât negrul însuși” (Edna Făinaru).

Filme romanesti-Senatorul melcilor- Mircea Daneliuc - CINEPUB

Regie: Mircea Daneliuc
Scenariu: Mircea Daneliuc
Distribuție: Dorel Vișan, Cecilia Bârbora, Clara Vodă, Florin Zamfirescu, Dan Chișu, Nicolae Albani, Anda Caropol
Producător: Mircea Daneliuc
Imagine: Doru Mitran, Petre Petrescu
Montaj: Melania Oproiu
An: 1995
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen: comedie, dramă
Durată: 108 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii:

117,507 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Senatorul Vârtosu sosește într-o localitate montană să inaugureze o instalație eoliană și se instalează într-o fostă vilă a lui Ceaușescu, în care dormise și președintele Franței, Charles de Gaulle. Senatorul ar putea avea un sfârșit de săptămână relaxant, dacă nu s-ar trezi pe cap cu niște cineaști elvețieni care fac un reportaj în zonă. Vârtosu vrea să fie amabil cu presa, căutând, în același timp, să ascundă lucrurile pe care aceasta nu ar trebui să le afle niciodată…

Mai multe detalii

Parte dintr-o filmografie impresionantă a unuia dintre primii regizori care au „exportat” filme românești înaintea Noului Val, „Senatorul melcilor” este totodată o satiră și un important film politic despre realitățile sociale și morale ale perioadei postrevoluționare. Mulți dintre spectatorii filmului au vii în minte întunecații ani ’90, ani de confuzie și dezorientare în care numai aparent instrumentele puterii fuseseră înlocuite: în realitate, liderii noi erau liderii vechi care încercau să se „spoiască” în culorile proaspăt instauratei democrații. Personajul principal al acestui film românesc care se axează pe deconspirarea noii realități corupte este senatorul Vârtosu, magistral interpretat de actorul Dorel Vișan.

Invitat într-o localitate de munte să inaugureze o instalație eoliană, senatorul se cazează într-una din fostele vile de protocol ale lui Ceaușescu. Relația sa cu cei din sat și cu personalul vilei este una de pură vasalitate. Senatorul poartă cu el obiceiurile și mentalitățile unui privilegiat al vechii nomenclaturi. Doar că realitatea aduce provocări noi, în speță un grup de jurnaliști elvețieni care fac fotografii și cercetează tot ce ține de zonă.

Senatorul are și față de ei mentalitatea comunistului pentru care tot ceea ce vine din Vest este rău și amenință status-quo-ul. Numai că acum jurnaliștii nu pot fi opriți din a circula pe unde doresc. Senatorul va avea de acoperit un viol și un așa-zis conflict etnic care va degenera în distrugerea unui sat întreg…

Filmul lui Mircea Daneliuc este unul dintre cele mai grăitoare filme românești despre societatea românească postrevoluționară.

Criticii spun:

„Filmul transmite pe tot parcursul lui o stare paradoxală, la limita dintre umor și tragism. Râsul îți îngheță pe buze pe măsură ce povestea trece de la „Iumea lui Caragiale” la semnele Apocalipsei strecurate cu dibăcie de regizor printre imaginile burlești. Fără îndoială că ultima producție a lui Daneliuc este un eveniment cinematografic de excepție (…).” (Alexandru Horia – www.aarc.ro )

„Acolo unde Pintilie ar fi spus „lasă-i să moară proști”, mi s-a părut că Daneliuc, cât este el de demolator, își șterge pe furiș o lacrimă.” (Magda Mihăilescu – www.aarc.ro )

Replici din film

„Domnule senator, pe crucea mea: vă fură clanțele, vă fură parchetul, cimentul. Nu se poate construi: am vrea, dar nu se poate.”
„Suntem amărâți, dom’ senator.
Sunteți niște căcăcioși.
Suntem, dom’ senator.”

„Măi, fată, te rog frumos, rupe reclamația asta.”
„A făcut și săracu’ Ceaușescu câte ceva.”

„Vreau să mă rog!”

Premii

Nominalizare:

  • Palme d’Or, Festivalul Internațional de Film de la Cannes – Franța, 1995

Câștigător:

  • Premiul Special al Juriului (Mircea Daneliuc) şi Premiul de Interpretare Masculină (Dorel Vişan), UCIN – România, 1995
  • Premiul pentru interpretare (Dorel Vișan), Montpellier – Franța, 1995

Articole din presă