Synopsis
Trei episoade (“Telefonul”, “Prospecţie”, “Patru palme”) din viaţa unei echipe de filmare care se află în producţie cu filmul “Fericirea”.
PARTEA I
PARTEA A II-A
Regie: Alexandru Tatos
Scenariu: Alexandru Tatos
Distribuție: George Paul Avram, Emilia Dobrin, Dragos Pîslaru, Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Geo Barton, Luminiţa Gheorghiu
Producător: Vasilica Istrate
Imagine: Florin Mihailescu
Montaj: Iulia Vincenz
Sunet: Marius Canini
An: 1982
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 98 minute
9,196 – Spectatori Cinepub pentru partea I
4,687 – Spectatori Cinepub pentru partea a II-a
SINOPSIS
În această dramă interesantă, trei secvențe care ar fi putut forma povești separate sunt legate între ele, asemenea vagoanelor unui tren, pentru a oferi o perspectivă mai largă asupra naturii realității și a filmului. Cele trei episoade sunt unite de o echipă de filmare care lucrează la două proiecte diferite.
La început, echipa este prezentată în timp ce jonglează cu cele două roluri: propagandiști susținuți de stat care laudă guvernul și societatea lor, și producători privați de film care lucrează la propriul lor proiect. Apoi, se află într-un restaurant în căutarea unor locații potrivite pentru filmare, când proprietarul localului, fără vina sa, este determinat să vorbească lung și plângăros despre viața sa mizerabilă.
În ultimul segment, doi figuranți se află în fundalul unei scene, șezând la o masă într-un restaurant. Treptat, unul dintre ei își dă seama că bărbatul cu care stă la masă l-a torturat acum mai bine de 40 de ani într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
CE SPUNE REGIZORUL
“Ni se intampla sa ne oprim la aparente, ocolind adevarul realitatii si adevarul creatiei, care ele insele sunt atat de relative. E ceea ce am incercat sa spun in Secvente” (Alexandru Tatos)
CE SPUN CRITICII
“Secventele lui Tatos (trei la numar), se constituie intr-o specie rara de cineast roman dornic de adevar. El tine sa demonstreze ca sursele de inspiratie ale artistului plutesc in aer si ca adevarul e mereu dincolo de aparente; regizorul care filmeaza drama singuratatii e si el un osandit la solitudine, responsabilul cherchelit al Bufetului e un personaj tragic, figurantii obscuri de pe platou ascund drame mai vibrante decat banalitatile filmate despre oameni” (Tudor Caranfil).
PREMII
- 1982 – ACIN – Premiul pentru regie
- 1982 – Costineşti – Premiul pentru regie şi Premiul special al juriului pentru interpretare masculină (Mircea Diaconu)
ARTICOLE
- Layers Alexandru Tatos’ Sequences (Secvente, 1982) – Alina Popescu – 2012 – eefb.org
- Secvențe cu Alexandru Tatos – Ioan-Pavel Azap – tribuna-magazine.com
- „Secvenţe”. Elogiul ignoraților – Ionuţ Mareş – 2017 – ziarulmetropolis.ro
- SECVENȚE (1982) – Bogdan JITEA – 2022 – iiccmer.ro