Synopsis

Pe lumea asta care trece, și doar iubirile nu mor

„Să mori de dragoste rănită” este unul dintre cele patru scurtmetraje românești care alcătuiesc omnibusul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (alături de „Kowalski”, „O lume nouă” și „Trece și prin perete”). „Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea”, a spus Mihai Chirilov, director artistic TIFF. „Să mori de dragoste rănită” a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Sa mori de dragoste ranita de Iulia Rugina - Cinepub

Regie: Iulia Rugină
Scenariu: Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină
Distribuție: Adina Ștețcu, Paul Radu, Ana-Maria Bostan, Dragoș Sora, Andreea Scrădeanu, Eugen Matei Lumezianu, Georgiana Stanciu, Octavian Barbu, Ruxandra Șerban, Angela Similea
Producători: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol
Imagine: Vivi Drăgan Vasile RSC, Cosmin Fericean
Montaj: Letiția Ștefănescu
Categorie: scurtmetraj
Gen: dramă
An: 2014
Durată: 23 minute
Subtitrări: engleză

99,878 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

În seara asta Andrei şi Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De dragoste rănită.

Mai multe detalii

„Să mori de dragoste rănită” este cântecul Angelei Similea și sursa inspirației pentru realizarea scurtmetrajului cu același titlu, regizat de Iulia Rugină și scris in colaborare cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Doi tineri decid să își pună capăt zilelor, fiecare separat și fiecare ascultând pentru ultima dată piesa Angelei Similea. Planurile lor sunt date peste cap în momentul când amândoi sunt întrerupți de vecini din motive ce nu țin de intențiile lor.

Produs de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, prin școala de actorie Actoriedefilm.ro, cu actori neprofesioniști, participanți la cursurilor școlii, „Să mori de dragoste rănită” se remarcă în categoria de scurtmetraje românești online de pe platforma Cinepub prin imaginarea unei lumi proprii, în care „doar iubirile nu mor”.

Dragostea devine principalul motor, iar sinuciderea singura variantă. Coincidențele devin semne ale acestei lumi, iar personajele își temperează cu ajutorul lor intențiile, căci ”ce poate fi mai trist pe lume, decât să mori de dragoste rănită”. Un scurtmetraj nu doar pentru cinefili, ci și pentru fanii Angelei Similea și o propunere pentru cei care încă nu i-au descoperit muzica.

Criticii spun:

„Povestea pe scurt sună cam așa: la #TIFF2014 s-a lansat un scurtmetraj cu titlul Să mori de dragoste rănită, bazat pe cântecul cu același nume al Angelei Similea. Scurtmetrajul este regizat de Iulia Rugină (care are la activ 1 lungmetraj, LoveBuilding, foarte apreciat, însă câteva scurtmetraje foarte apreciate) și este un proiect al Actoriedefilm.ro, adică cei care au produs Love Building și care vor scoate acum continuarea acestui film.” (Emil Calinescu – www.emilcalinescu.eu)

Replici din film:

”Bună seara. Mă scuzați de deranjul cauzat. Mai ales într-o seară ca asta.Comisar Valentin. La ordinele dumneavoastră.”

„Pot să va ajut cu ceva?

Da. Ați putea. Cu un tirbușon. Dacă aveți. M-aș bucura să aveți.”

Festivaluri:

  • Festivalul de Film de la Sarajevo – Bosnia și Herțegovina, 2014
  • Festivalul Filmului European ”Cineast” – Luxemburg, 2014
  • Festivalul European de Film de Scurtmetraj de la Brest – Franța, 2014

Premii:

  • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) – România, 2014

Articole din presă:

  • Angela Similea şi echipa „Să mori de dragoste rănită” la TIFF Lounge – www.aarc.ro
  • Iulia Rugină: “De dragoste. Rănită. E o poveste ca-n filme pusă într-un film” – www.cațavencii.ro