Proba-de-microfon-filme-romanesti-Mircea-Daneliuc-CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

În România comunistă, un cameraman se îndrăgostește de o blatistă, iar asta îi ocupă tot timpul.

Trei roluri magistrale interpretate de Mircea Daneliuc, Tora Vasilescu și Gina Patrichi, într-un film românesc savuros despre doi oameni care trăiesc o dragoste cu năbădăi și refuză să se lase călcați în picioare de regimul comunist.

„O chintesență a stilului Mircea Daneliuc, plin de umor negru și o radiografie ideală a televiziunii văzute din interior și din exterior, în anii  ’80, dar înainte de  dramatica instaurare  a celor doar 2 ore de emisie pe  zi.” Irina Nistor

Proba-de-microfon-filme-romanesti-Mircea-Daneliuc-CINEPUB

Regie: Mircea Daneliuc
Scenariu: Mircea Daneliuc
Distribuție: Mircea Daneliuc, Tora Vasilescu, Gina Patrichi
Producător: Casa de filme Trei
Imagine: Ion Marinescu
Montaj: Maria Neagu
An: 1980
Categorie: lungmetraj
Gen:  comedie, dramă
Durată: 108 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: 

142,692 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Luiza și Nelu, reporter și cameraman, au o relație. Lucrurile iau o turnură neprevăzută în viața lor când, în timpul unui reportaj din Gara de Nord, unde intervievează câțiva infractori, Nelu o cunoaște pe Ani: o fată fără serviciu, fără părinți, fără buletin de București, aflată într-o continuă vânătoare de bani pentru a-și întreține fratele alcoolic.

Mai multe detalii

„Proba de microfon” este acel film românesc care îl plasează clar pe Mircea Daneliuc în categoria regizor antisistem. Cu toate astea, în mod miraculos, filmul a supraviețuit cenzurii la care erau supuse producțiile cinematografice în perioada comunismului. ”Spre uluiala tuturor, omul a avut fantezia să-l lase să treacă. Neatins. Pur şi simplu”, povestea Mircea Daneliuc despre secretarul de partid care a aprobat filmul, în cartea autobiografică Pisica ruptă.

„Proba de microfon” a fost filmat în 34 de zile, august – septembrie 1979, nu s-a folosit deloc figurație, astfel toate interviurile au fost făcute cu oameni obișnuiți, iar dialogurile au fost în mare parte improvizate. Poate că acest cine-verite a fost cheia de salvare a filmului. Echipa de reporteri și cameramani care începe povestea cu o serie de interviuri de demascare a celor care circulă cu trenul fără bilet și continuă cu reportaje despre cetățeni vajnici, care știu cum se muncește cu mândrie și cinste și își cresc copiii în același spirit, respectă la în totalitate regulile vremurilor. În plus, personajul feminin este blamat din cauza faptului că nu respectă regula de aur: trebuie neapărat să aibă o slujbă ca să facă cu adevărat parte din societate și, în ciuda năbădăilor din povestea de iubire, starea de conformism dată de interviurile cu care e punctată povestea acaparează până la final parcursul personajelor și le sufocă până la o asumare forțată a unei condiții din care nu pot evada. Metafora poate fi extinsă la nesfârșit într-o societate care nu dădea prea multe alegeri.

„Cenzura nu era un lucru care ucidea. Încercai să te opui și să lupți cu ea, să o refuzi. Până la urmă, erau și sacrificii – filmul ieșea cumva șifonat, zgâriat, însângerat. Dar ieșea.”, povestea regizorul Mircea Daneliuc în 2015, la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Din fericire, față de alte filme românești confruntate cu cenzura, „Proba de microfon” a ieșit nemutilat.

Criticii spun:

“Probă de microfon (1980) nu propunea parabole sau metafore antitotalitare, în schimb te trezea pur și simplu din somnul cel de moarte al dizolvării omului în nefirescul ceaușismului. Revolta lui Nelu Stroe față de Sistem se exprimă nu prin manifeste anticomuniste, dar prin tentativa de a o lua de nevastă pe „dubioasa” Ani.” (Cristian Tudor Popescu – tiff.ro )

“După atâtea filme de actualitate care s-au străduit să fardeze realitatea până la a o face de nerecunoscut, Mircea Daneliuc secondat de o echipă excelentă (operatorul Ion Marinescu, inginerul de sunet Silviu Camil, actrițele Tora Vasilescu și Gina Patrichi) reușește să ne dea o probă de autenticitate.” (Cristina Corciovescu – aarc.ro )

Replici din film

“Deci dumneata vrei să devii o intelectuală. Și atunci cum se împacă conștiința dumitale cu acest mod de a circula fără bilet, clandestin?”

“Du-te bă, amărășteanule,și lasă-mă-n pace.”

“Te iubesc, nenorocita dracului!”

“Nelu, îmi trebuiesc bani.
Îmi pare rău, tata nu mai are dinți.”

Festivaluri

  • Festivalul International de Film Transilvania, Retrospectivă Mircea Daneliuc – România, 2015
  • Festivalul Internațional de Film de la Salonic, Retrospectivă MirceaDaneliuc – Grecia, 2015
  • Festivalul Making Waves, New Romanian Cinema, Tribut Micea Daneliuc, New York – USA, 2015

Premii

  • Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Ion Marinescu), Premiul pentru interpretare feminină (Tora Vasilescu), Premiul pentru coloana sonoră (Silviu Camil), Premiul pentru montaj (Maria Neagu), ACIN – România, 1980
  • Premiul special al juriului, Premiul pentru interpretare feminină, rol principal (Tora Vasilescu), Mențiune specială pentru rol episodic (Maria Junghietu), Costinești – România,1980

Articole din presă