Poarta Alba de Nicolae Margineanu - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

După producții ca „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), sau „Demascarea” (2010), Nicolae Mărgineanu continuă explorarea universului concentraționar comunist cu filmul „Poarta Albă”, o narațiune cinematografică dură despre torturile din lagărul de muncă numit Canalul Dunăre-Marea Neagră. Deși canalul este cunoscut ca loc al exterminării intelectualilor, filmul insistă asupra prezenței lui Arsenie Boca și a miracolelor sale în lagărul de muncă, un fel de apostol al supraviețuirii în mijlocul terorii.

Poarta Alba de Nicolae Margineanu - CINEPUB

Regie: Nicolae Mărgineanu
Scenariu: Nicolae Mărgineanu, Oana Maria Cajal
Distribuție: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Bogdan Nechifor, Mădălina Craiu, Maria Ploae, Ion Besoiu
Producător: Nicolae Mărgineanu
Imagine: Mihai Serbușcă
Montaj: Nita Chivulescu
An: 2014
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen:  dramă
Durată: 86 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii:

526,841 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Trei tineri studenţi, Adrian, Ninel şi Anuca încearcă să treacă graniţa peste Dunăre. Suntem în anul 1949, când comunismul se instala în forţă în România. Adrian şi Ninel sunt prinşi de grăniceri şi ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră unde traversează un întreg calvar. Despre Anuca nu mai ştiu nimic…

Mai multe detalii

„Poarta Albă” este un film românesc care se alătură creațiilor necesare ce radiografiază universul terorii comuniste din România anilor ’50. În biografia lui Nicolae Mărgineanu se regăsește motivul interesului său pentru crimele comunismului, iar ca material de suport pentru ”Poarta Albă”, regizorul a folosit și scrieri ca „Vărul Alexandru” de Adrian Oprescu sau „Tortura pe înțelesul tuturor” a lui Florin Constantin Pavlovici. Așa cum apare și pe coperta de final a filmului, canalul Dunăre-Marea Neagră a fost denumit și „mormântul intelectualității românești”. Fimul prezintă povestea a doi politehniști, Adrian și Ninel, care ajung în lagărul de muncă drept pedeapsă pentru că au încercat să traverseze Dunărea înot.

Acolo vor cunoaște munca grea, sisifică, epuizarea, bătăile-ritual și încă multe alte orori. Regizoral, filmul nu face excese demonstrative, este lucid și echilibrat, și nu lipsit de speranță: figura lui Arsenie Boca (foarte bine jucat de Bogdan Nechifor) este un contrapunct permanent al situațiilor în care esența umanului este amenințată. Dincolo de toate suferințele trăite, în mijlocul terorii, există întotdeauna posibilitatea elevării spiritului, pare să fie mesajul acestui film, unul mai luminos între alte filme românești cu subiect asemănător (de exemplu, filmele lui Daneliuc).

O producție care este, tocmai de aceea, un pandant necesar în colecția de filme românești online de pe Cinepub.ro.

Criticii spun:

„Într-un peisaj fără cer, cum nu am mai văzut de la Fefeleaga lui Mircea Veroiu, priviți de departe, oamenii par niște arătări stranii, pentru ca de aproape să ne apară ca tot atâtea multiplicări ale lui Sisif, cărând la nesfârșit piatra, luând-o mereu de la capăt. Camus ne îndemna să ni-l închipuim pe Sisif fericit în confruntarea cu el însuși. Nu este cazul aici, dar demni și gata să reziste până la ultima picătură de energie suntem siguri că sunt.” (Magda Mihăilescu, www.aarc.ro )

Replici din film

„Nu încercați să fugiți că vă-nghite Dunărea! Aveți familii, gândiți-vă că v-așteaptă cineva acasă!”
„Băi, aici eu sunt Dumnezeul vostru! Aici faceți ce vreau eu, nu ce vrea Dumnezeu!”
„Construim Canalu’, construim Canalu’!”
„Ne-ai pus pe jar, părinte, unde-ai fost?
La înmormântarea mamei.
Unde?
Într-un sat din Munții Apuseni.”

„ (…) în viața mea n-am crezut c-o să stau la coadă la bătaie!”

Premii

Nominalizări:

  • Cel mai bun scenariu (Nicolae Mărgineanu, Oana Cajal), Cea mai bună scenografie (Dumitru Nicodim), Cea mai bună imagine (Mihai Serbușcă), Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Moldoveanu), Premiul „Tânără Speranță” (Cristian Bota), Premiile Gopo – România, 2014

Articole din presă