Synopsis

Răul necesar.

Recompensat cu premiul pentru cel mai bun debut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și mențiune specială a juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, „Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, este un coming-of-age plasat într-un oraș de la malul mării în care eroina nu se ascunde și are parte de o maturizare brutală.

Lumea e a mea - film lungmetraj online pe CINEPUB

(click pe imagine pentru vizionarea filmului)

 

Lumea e a mea - film lungmetraj online pe CINEPUB

Regie: Nicolae Constantin Tănase
Scenariu: Raluca Mănescu
Distribuție: Ana Maria Guran, Iulia Ciochină, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu
Producător: Tudor Giurgiu, Radu Stancu
Imagine: Daniel Kosuth
Montaj: Ion Tănase
An: 2015
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen: dramă
Durată: 104 minute
Subtitrări: engleză

7,730,152 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Larisa are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, manelele, banii și puterea. Iar Larisa…le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Larisa crede în ea. Crede că merită ceva mai bun și mai mult decât are acum. Și mai crede că merită să facă orice pentru a-și îndeplini visele. Iar pentru curajul și îndrăzneala ei – o iubim. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.

Mai multe detalii

Filmul „Lumea e a mea” ne arată cât de dură poate fi viața de adolescentă dintr-un mic oraș de la malul mării… Și este un film absolut necesar în peisajul cinematografic românesc, pentru că adolescenții consumă high school dramas americănești cu valori și repere culturale ce nu reflectă deloc realitatea noastră.

Filmul se remarcă printr-un mix eclectic de stiluri de filmare (gros-planuri, slow motion-uri, efecte impresioniste ce anunță coșmarurile și momentele de fantezie ale personajului) ce reflectă, înainte de toate, degradarea graduală a protagonistei.

Vorbim despre o lume mizerabilistă dar concentrată în cultura ei autentică: cu teste de iubire făcute în baia plină de fum de țigară, cu bătăi pe holurile școlii, cu vizite la mall-uri, manele și piese comerciale. Dar Larisa trece peste toate și își propune să ducă o viață mai bună – în care eroina greșește, apoi greșește din nou, apoi fuge de greșeală cu pletele-n vânt, apoi dă ghinionul peste ea, și apoi se îneacă din cauza disperării… Dar la final, nu trebuie să mai aleagă nimic. Pentru că știe că va fi bine.

Criticii spun:

”Primul lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea, este o melodramă mizerabilistă de un fatalism agresiv ca un baros în cap (Tănase n-are încă 30 de ani), însă e departe de a fi un film cenuşiu – e spectaculos, ba chiar eclatant.” (Andrei Gorzo – www.liternet.ro)

Larisa Fugaru, eroina filmului de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea, aparține familiei de personaje rebele nu chiar fără cauză, care la sfârșitul anilor ’80, se puteau revendica de la Micuța Vera al lui Vasile Piciul sau, mai aproape de zilele noastre, se mișcă pe urmele Rosettei fraților Dardenne. Mici vietăți fragile, în aparență vulnerabile, dar propulsate de energia îndârjirii de a rezista lumii care nu prea vrea să le facă loc.” (Magda Mihăilescu – aarc.ro)

Replici din film

”Nu te mai uita ca rața la portocale.”
„Ce să mai vorbim, păpușă mică și pufoasă? Păi n-am vorbit noi ieri?”
”Nu știu să separ fericirea de alte lucruri.”

Nominalizări:

 • Festivalul Internațional de Film European de la Palic – Serbia, 2015
 • Festivalul Internațional de Film Avvantura – Croația, 2015
 • Festivalul Internațional de Film Francofon din Namur – Belgia, 2015
 • Festivalul de Film Black Nights – Estonia, 2015
 • Festivalul Filmului European CINEDAYS – Macedonia, 2015
 • Festivalul Making Waves – SUA, 2015
 • Festivalul Internațional de Film de la Trieste – Italia, 2016
 • Festivalul de Film de la Luxembourg – 2016
 • Festivalul de Film East End – UK, 2016
 • Festivalul Internațional de Film Espoo Ciné – Finlanda, 2016

Premii

 • 2015 – TIFF – Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut (Nicolae Constantin Tănase)
 • 2015 – Karlovy Vary – Mențiunea specială a juriului la East of the West
 • 2015 – Anonimul – Trofeul Anonimul 12
 • 2015 – Cottbus – Cottbus Discovery Award
 • 2015 – Indie – IPIFF – Premiul pentru debut
 • 2016 – Gopo – Premiul pentru debut regie. Premiul Tânără speranță (Ana Maria Guran)

Articole din presă