La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Zborul în jos

Lungmetrajul de debut al lui Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului”, scris alături de un regizor român de succes, Corneliu Porumboiu, a avut un circuit festivalier semnificativ și a primit premiul FIPRESCI în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Cottbus, Germania, 2013.

La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski - CINEPUB

Regie: Igor Cobileanski
Scenariu: Igor Cobileanski, Corneliu Porumboiu
Distribuție: Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu
Producător: Mihaela Popescu, Alexandru Teodorescu
Imagine: Oleg Mutu
Montaj: Mihaela Popescu, Eugen Kelemen, Cristina Ionescu
An: 2013
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen: dramă
Durată: 82 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii:

71,056 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubește urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

Mai multe detalii

Totul este micro în acest film românesc/moldovenesc. Orașul, blocurile înghesuite cu apartamente aproape comunicante, postul de poliție în care polițistul este omnipotent în toate departamentele, mafia drogurilor alcătuită din trei băieți care vând iarbă și o distribuie în plicuri în cutiile poștale, unul dintre ei fiind „marele bandit” pe cale să se elibereze din pușcărie din lipsă de probe.

Inocentul este Viorel, iar statura sa de erou dornic se mântuiască se încadrează în limitele acestei lumi micro: tot ce poate face este să ajute la rămânerea în arest a găinarului-șef. Finalul, neașteptat prin tragismul lui, reprezintă o denivelare abrupt între lumea de până atunci a filmului și rezolvarea conflictului pe care îl propune această lume.

Ceea ce nu face decât ca filmul să fie și mai interesant, o achiziție valoroasă în colecția de filme românești online a Cinepub.

Criticii spun:

„ Filmul lui Cobileanski excelează în trei zone: configurarea spaţiului, marcarea timpului şi profilarea morţii. (…) Personajele din La limita de jos a cerului nu sunt niște eroi exemplari, ci personificări eficiente ale degradării personale.” (Marilena Ilieșiu – www.aarc.ro)

…realismul social aproape lugubru, suprins cu multă sensibilitate și compasiune (atât de imaginea semnată de Oleg Mutu, cât și de jocul vibrant și impecabil al actorilor – Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu), este drenat de escapismul eroilor principali, care nu vor (ca tot românu’ de după ’89) să fugă în America sau în Asia, ci să se avânte, idealist-sinucigaș, cu deltaplanul de proprie fabricație, într-un petic de cer. ” (Elena Dulgheru – www.aarc.ro )

Replici din film

„Ce faci aici?

Ți-am adus o scrisoare.”

„Gâscă? Tu-i știi pe toți la care le dăm noi iarbă?”

„Dacă șuieri, poate  să-și dea seama că suntem oameni.

Și dacă fac ca cucu o să-și dea seama că suntem cuci?”

„Oina este un simbol al moldovenilor.”

„Mai știi ce mi-ai zis aseară?

Mi-ai zis că mă iubești.”

„Viorel, dacă nu-ți găsești de lucru, să știi că n-ai ce căuta în casa asta.”

Festivaluri

 • Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, secțiunea non-competitivă The World Today – Polonia, 2013
 • Festivalul Internațional de film Molodist, secțiunea non-competitivă Films Across Borders, Kiev – Ucraina, 2013
 • Festivalul Internațional de Film de la Tbilisi, secțiunea non-competitivă Films Across Borders – Georgia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film Transilvania, competiția Zilele Filmului Românesc – România, 2014
 • Crossing Europe, Festivalul Internațional de Film de la Linz, competiția internațională – Austria, 2014
 • Festivalul Filmului European, competiția oficială – România, 2014
 • Festivalul Internațional de Film de la Bruxelles, competiția oficială – Belgia, 2014

Premii

Nominalizări:

 • Premiul competiției East of West (Igor Cobileanski), Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary – Cehia, 2013
 • Cel mai bun film de lungmetraj (Alexandru Teodorescu), Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune (Igor Babiac), Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune (Sergiu Voloc, Igor Caras-Romanov), Cea mai bună actriță într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune (Ela Ionescu), Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune (Igor Cobileanski, Corneliu Porumboiu), Cel mai bun montaj (lungmetraj) (Eugen Kelemen, Cristina Ionescu), Cele mai bune costume (lungmetraj ficţiune) (Lilia Ixari), Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficţiune) (Adrian Suruceanu), Premiile Gopo ¬– România, 2014

Câștigător:

 • Premiul FIPRESCI, Festivalul Internațional de Film de la Cottbus – Germania, 2013
 • Cea mai bună imagine (lungmetraj) (Oleg Mutu), Cel mai bun film de debut (lungmetraj) (Igor Cobileanski), Premiile Gopo – România, 2014
 • Cel mai bun film de debut, Festivalul Filmului Sud-Est European – USA, 2014

Articole din presă