Synopsis

Triunghiuri bine temperate

„Întâlniri încrucișate” este lungmetrajul de debut al Ancăi Damian, cunoscută între timp pentru filme precum „Crulic – drumul spre dincolo”, „Muntele magic” și recentul „Perfect sănătos”. Pelicula se încadrează în zona de filme românești care ating subiectul greu de sondat al întâlnirilor dintre oameni, care sunt departe de a fi simple întâlniri: ele sunt interacțiuni la nivel abisal, între așteptări, istorii și imaginar personal.

Întâlniri încrucișate - de Anca Damian - online pe CINEPUB

Regie: Anca Damian
Scenariu: Anca Damian
Distribuție: Oxana Moravec, Matti Ristinen, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Diana Cavallioti
Producători: Kaarle Aho, Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu
Imagine: Liviu Mărghidan
Montaj: Dana Bunescu
An: 2008
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 100 minute
Subtitrări: engleză

354,262 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Fiecare zi din viața noastră ne pune în fața unor noi întâlniri: drumurile noastre se încrucișează, ne observăm unii pe alții, vorbim sau nu vorbim între noi. Apoi ne îndreptăm spre următoarea întâlnire. Atât șansa cât și intenția joacă un rol pentru aceste întâlniri, iar consecințele pot rămâne amprente pentru tot restul vieții noastre. În film se întrepătrund trei povești diferite, care se desfășoară de-a lungul a două zile. Drumurile personajelor se intersectează și se influențează neintenționat unele pe altele. Cele trei povești sunt unite nu doar de personaje, dar și de reinterpretarea aceleiași teme având registre diferite.

Mai multe detalii

De multe ori, drumurile oamenilor se încrucișează cu efecte de care ei nu sunt conștienți, pare să spună acest film românesc, semnat de o regizoare în ascensiune. Efectele sunt uneori foarte concrete, iar alteori lasă doar impresia unei atingeri ușoare, a unei adieri pe care nimeni n-o receptează ca pe o consecință și căreia nimeni nu-i poate anticipa urmările. În acest hazard factual se situează încărcătura emoțională și miza filmului.

Un realizator de radio celebru (jucat de carismaticul Mimi Brănescu) află că un deținut și-a luat numele său în virtutea unei asemănări fizice frapante. Mergând să-l viziteze în închisoare, VIP-ul are parte de alte două întâlniri: una cu directoarea închisorii (femeie cu mână de fier și înfățișare androgină) și alta cu Andu, un deținut proaspăt eliberat, care are toate motivele să se întoarcă înapoi în închisoare. Plecată la o conferință la Amara, directoarea închisorii și potențialul ei iubit, un finlandez din aceeași branșă, se întâlnesc în camera de hotel cu sora lui Andu…

Pentru legături dintre aceste povești, vizionați filmul, inclus în categoria de filme românești online de pe Cinepub.ro.

Replici din film

„Claudia… nu vrei să faci tu o cafea?
Unde?
În bucătărie, unde se face.”

„Mă iertați că mă uit așa la dumneavoastră, da’ eu nu v-am văzut niciodată în carne și oase.”
„Cum să fie, Gabriele? Mi-am distrus tinerețea aici, asta e.”
„Sper că nu aveți prejudecăți legate de femeile director de pușcării, domnu’ secretar.”
„Tu ai scos-o pe sor-mea la produs, mă?”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Pusan – Korea, 2008
  • Festivalul Internațional de Film de la Chicago – SUA, 2008
  • Festivalul ALTERNATIVE – România 2008
  • Festivalul Internațional de Film de la Göteborg – Suedia, 2009

Premii

Nominalizare:

  • Marele Premiu la Festivalul de Film Est-European de la Cottbus – Germania, 2008

Câștigător:

  • Premiul pentru montaj (Dana Bunescu), UCIN – România, 2009

Articole din presă

  • Anca Damian: „Am vrut ca filmul Intalniri incrucisate, sa transmita un mesaj de iubire” – www.hotnews.ro