Filme romanesti-Glissando de Mircea Daneliuc - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Când comunismul este noul fascism

Premieră internațională absolută în online.

„Filmul lui Mircea Daneliuc este unul dintre cele mai puternice proiecții ale individului prins în vâltoarea istoriei. Este un personaj memorabil al filmului european” (Titus Vîjeu).

Selecţionat în 1985 la ”Mostra din Venezia”, cu cronici pozitive în presa italiană a vremii („L’Arena”, „Carlino”, „Corriere della sera”, „Nazione”, „Paese sera” şi „Il Tempo”), cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, Glissando a fost considerat „o adevărată capodoperă a ambiguităţii care poate avea numeroase planuri de lectură” („Carlino”).

Filme romanesti-Glissando de Mircea Daneliuc - CINEPUB

Regie: Mircea Daneliuc
Scenariu: Mircea Daneliuc după nuvela „Omul din vis” de Cezar Petrescu
Distribuție: Ștefan Iordache, Tora Vasilescu, Petre Simionescu, Ion Fiscuțeanu, Constantin Dinulescu, Camelia Zorlescu
Producător: Silvia Kerim (producător delegat)
Imagine: Călin Ghibu
Montaj: Maria Neagu
An: 1982
Categorie: lungmetraj
Gen:  dramă
Durată: 159 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: – 

57,665 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Un tânăr de bună educație și-a cheltuit banii la cărți și își petrece timpul în atmosfera nevrotică a cazinourilor și a aventurilor pasagere. Un om complice, prin indolență, la propriul dezastru. Căzut într-un spleen epuizant, pradă unor halucinații care fac confuze limitele realului și ale imaginarului, Theodorescu este obsedat de un portret în care găsește o surprinzătoare asemănare cu mama sa, dar și de visele în care apar femeia din tablou, precum și un personaj misterios, mesagerul propriului destin și, paradoxal, singurul său reper existențial.

Mai multe detalii

„Glissando” este un film românesc creat în perioada dictaturii ceaușiste, un vârf de lance în lupta regizorului Mircea Daneliuc cu cenzura. Un film cu decorurile decadente ale interbelicului, cu un personaj care și-a pierdut averea la cărți și are o viață emoțională tulbure, „Glissando” pare să transmită un mesaj despre posibila resurecție a fascismului, în realitate lansând un mesaj subtil de avertizare împotriva comunismului.

Mesajul nu a trecut neobservat de cenzură, astfel că filmul a avut o viață de numai trei zile în cinematografele din România. Ca răspuns la cenzura dură, Daneliuc și-a depus carnetul de partid în timpul unei ședințe la studiourile din Buftea. Cu atmosfera sa crepusculară, cu alunecările aproape insesizabile între real și oniric – ambele dominate de existența unui misterios portret feminin ¬– cu o simbolistică bogată legată de apă și de corpuri goale, poetic la aproape toate nivelele, „Glissando” rămâne unul dintre acele filme românești cu o estetică atipică, o peliculă extrem de interesantă și după mai mult de 35 de ani de la lansare.

Un document de cinematecă, o producție aproape suficientă ei înseși.

Criticii spun:

„Astfel în Glissando observăm un alt Daneliuc. Cadrele lungi, de rafinament plastic, atmosfera «oblomoviană» a unei lumi interbelice marginale, vicioase şi crepusculare, a unei epoci «glisante», cuprinsă de agonia, şi violența fascistă, în care personalitatea umană se sufocă, se degradează, contribuie la realizarea unui film de referință.” (Grid Modorcea – www.aarc.ro )

Replici din film

„Domnu’ Theodorescu? Domnu’ Theodorescu? Doamna Agatha-i la spital! Și-a tăiat venele. ”
„Dă-o naibii de gramatică, stați de vorbă. Domnul Theodorescu a fost de-o sută de ori la Paris, îl cunoaște cum îmi cunosc buzunarele.”
„Marii trișori sunt foarte rari. Napoleon, Rasputin, Cezar, Baudelaire…”
„Domnișoară Nina, vă spun în mod cu totul confidențial: pe mine mă salvează cineva în vis, un personaj providențial.”

Festivaluri

  • Festivalul de Film Mostra de la Veneția – Italia, 1985

Premii

Nominalizare:

  • „Leul de Aur”, Festivalul de Film de la Veneția – Italia, 1985

Câștigător:

  • Marele Premiu şi Premiile pentru Imagine, Decoruri, Costume, Sunet, Interpretare Masculină (Ştefan Iordache), ACIN – România, 1984

Articole din presă

  • ‘„Proba” şi alte probe: cenzura în filmul românesc înainte de decembrie 1989 – www.aarc.ro