Francesca de Bobby Păunescu - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Femei care iubesc prea mult

“Francesca” este primul lungmetraj al lui Bobby Păunescu, un film românesc integrabil în estetica Noului Val, produs de Cristi Puiu și foarte bine primit de critică. A fost lansat într-o perioadă în care percepțiile românilor față de italieni și viceversa erau marcate de tensiune. În afara acestui context care marchează subiectul, „Francesca” este și un interesant film de dragoste.

Francesca de Bobby Păunescu - CINEPUB

Regie: Bobby Păunescu
Scenariu: Bobby Păunescu
Distribuție: Monica Bîrlădeanu, Dorian Boguţă, Teo Corban, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru, Mihai Dorobanţu
Producător: Anca Puiu, Cristi Puiu, Bobby Păunescu
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Ioachim Stroe
An: 2009
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 96 minute
Subtitrări: engleză

115,929 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Francesca este o tânără educatoare al cărei vis este să plece în Italia. Aflată în căutarea unei vieţi mai bune, Francesca este pregătită să înfrunte orice, chiar şi reţinerile apropiaţilor săi. Planul este ca Miţă, iubitul ei, să ajungă şi el în Italia de îndată ce-şi va fi încheiat micile afaceri din România. Numai că evenimentele se precipită nefericit, adevăruri dureroase ies la iveală şi priorităţile se schimbă.

Mai multe detalii

„Francesca” a fost plasat în siajul unor filme românești reprezentative pentru cinemaul Noului Val. Atât regizorul, cât și actrița Monica Bârlădeanu au fost apreciați pentru profesionalism, iar filmului i-a revenit un premiu de critică. Dincolo de toate acestea, dincolo de contextul etnico-politic contorsionat în care trăiesc personajele (între etichetări identitare care mai de care mai nemiloase de tipul „italienii sunt mafioți și barbari”, românii sunt „hoți și criminali”), „Francesca” este un film românesc de dragoste.

Personajul feminin este prototipul celei care iubește dincolo de orice limită: pentru a-și salva iubitul din ghearele cămătarilor nu ezită să ajungă în situații sexuale ambigue, își protejează mama, încearcă să nu-și vexeze tatăl și să aibă mereu grijă de toți și de toate, chiar dacă ea însăși este mai vulnerabilă ca toți când decide să plece în Italia pentru o slujbă cu implicații neclare.

Criticii spun:

„Sincer, eu n-am obiecţii la filmul ăsta. Nu s-a vrut un film „de public” – ceea ce ar fi presupus anumite scurtături în poveste, un anumit crescendo dramatic făcut după reţetă etc. E o felie de viaţă în care recunoşti România de astăzi – un fel de secţiune transversală în societate -, cu dezamăgirile, anomia şi confuzia ei. Oamenii se agită – să plece, să facă bani -, dar, nefiind mafioţi cu toţii, nu le iese. E un film pesimist, aşa cum e realitatea de la noi.” (Alex Leo Șerban – www.aarc.ro )

„Unlike most of his contemporary Romanian counterparts, Păunescu does not search for and does not highlight the sordidness of everyday life. The „bad things” are there, in the background of Francesca’s struggle to leave the country and help her boyfriend Miţă (Dorian Boguţă) with the money he owes to the slick and threatening Remus (Mihai Dorobanţu) and his merry gang. Păunescu’s movie certainly has its thriller-like moments and the sharply cold direction helps the build-up of dramatic suspense.” (Cristi Mărculescu – www.aarc.ro )

Replici din film

„Află că-i nevoie de un singur italian turbat ca să te omoare. Nu-i nevoie de toți.”
„Acolo, în Italia, nu sunt probleme cu prostituția?”
„Dacă fetele sunt violate o dată sau de două ori, pot să și plece, că nu le ține nimeni, nu?”
„În ce căcat te-ai băgat, mă?”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Filmul de Deschidere, secțiunea Orizzonti – Italia, 2010
  • Festivalul Internațional de Film de la Reykyavik – Islanda, 2009

Premii

  • Premiul FIPRESCI, Festivalul Internațional de Film de la Gijon – Spania, 2009
  • Cea Mai Bună Actriță într-un Rol Secundar (Luminița Gheorghiu), Premiile Gopo – România, 2009
  • Mențiune specială (Dorian Boguță), UCIN – România, 2009

Articole din presă

  • Monica Bârlădeanu vorbeşte despre impactul filmului “Francesca” în Italia – www.cinemarx.ro
  • Review: ‘Francesca’ – www.variery.com
  • Bobby Paunescu ne spune de ce le-a placut Francesca italienilor – www.feminis.ro
  • Bobby Păunescu: Francesca – www.editura.liternet.ro
  • Monica Bârlădeanu: Francesca e vulnerabilă, agresivă, dominatoare, supusă, responsabilă şi plină de angoase – www.jurnalul.ro