Synopsis

Animale de iubit vs. animale de mâncat

„Domestic”, al treilea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru (după „Pescuit sportiv” și „Din dragoste cu cele mai bune intenții”) are un subiect atipic pentru un film românesc. Un film făcut cu umor, dar și cu tristețe, în care animalele de companie ca personaje se găsesc pe același plan cu personajele umane și au aceeași importanță în simbolistica poveștilor. Actori cunoscuți, cei mai mulți deja familiari universului cinematografic al lui Adrian Sitaru, dau viață și acestui film: Adrian Titieni, Ioana Flora, Clara Vodă, Marian Râlea.

Laurenţiu Brătan

Cel mai sensibil, profund și emoționant film al lui Adrian Sitaru și unul aparte în peisajul cinematografic românesc.

Domestic - film lungmetraj online subtitrat de Adrian Sitaru - CINEPUB

Regie: Adrian Sitaru
Scenariu: Adrian Sitaru
Distribuție: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Sergiu Costache, Ioana Flora, Marian Râlea, Natașa Raab
Producători: Monica Lăzurean-Gorgan, Titus Kreyenberg, Philippe Avril, Christin Geigemüller, Adrian Silisteanu
Imagine: Adrian Silișteanu
Montaj: Andrei Gorgan, Adrian Sitaru
An: 2012
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 85 minute
Subtitrări: engleză

0 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Este o poveste despre oameni și animale și legătura lor necondiționată. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Cu un imaginar minunat, dar şi dureros de real, „Domestic” este povestea copiilor, adulţilor şi animalelor care convieţuiesc sperând la o viaţa mai bună. Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale – domnul Lazăr (Adrian Titieni), domnul Mihăeş (Gheorghe Ifrim) şi Toni (Sergiu Costache) – şi a animalelor lor, toţi nevoiţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Antrenate de o serie de evenimente amuzante, absurde, însă totuşi realiste, fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură.

Mai multe detalii

Un subiect aproape inexistent în alte filme românești, incluzându-le pe cele ale Noului Val, relația dintre oameni și animale problematizează mai multe aspecte din viața primilor decât s-ar putea crede. În societatea românească, la un număr de ani după Revoluție, atitudinea față de animale rămâne, în mare parte, cea legată de consum. Iar când este vorba de animale de companie, acestea răstoarnă liniștea unei întregi scări de bloc (pentru că latră, lasă păr etc.).

Cei care introduc iubirea și gingășia când vine vorba de animale sunt copiii, dar și aceștia devin derutați atunci când companionii lor necuvântători le sunt serviți în farfurie la masa de Crăciun. Pe lângă aceste stări de fapt, atmosfera filmului (desfășurată, ca în multe filme românești, în jurul meselor festive sau nu) este împânzită cu teorii eclectice despre Isus, extratereștri care locuiesc corpurile umane și apoi se întorc în viitor, și un vis recurent care-l chinuie pe unul dintre personaje.

Animalele sunt de ambele părți ale morții și vieții, pare să spună filmul – ele netezesc relația dintre adulți și copii, sau devin simboluri compensatorii ale unei cumplite absențe, după cum ele însele sunt acceptate și iubite sau sacrificate.

Criticii spun:

Domestic este o comedie puţin grotescă, puţin absurdă, câteodată dramatică şi foarte adevărată. Aparatul de filmat trece dintr-un apartament în altul descoperind personajele în intimitatea lor familială care, la un moment dat, se externalizează devenind problema întregului bloc.” (Cristina Corciovescu – www.aarc.ro )

Replici din film

„Eu n-o tai, n-am tăiat găină vie-n viața mea.”
„Nu stă, nu știu cum s-o tai.”
„Am tăiat găina, pot să-mi zic și eu bancul acuma?”
„Aștia vin câțiva ani de zile, stau așa-ntr-un trup, experimentează, și dup-aceea mor ca să se-ntoarcă înapoi în viitor.”
„Poate că și iepurele ăsta vine tot din viitor.”
„Iar s-a supărat pe mine. O să prindă ură pe mine ăsta.”
„Te-ai gândit, mă, c-o să moară? Trebuia să te gândești la chestia asta. Să nu mai faci crize cum ai făcut cu iepurele.
Tu l-ai omorât!”

„Puteam să fim fericiți!
Ai dreptate, dar hai să fim raționali.”

Festivaluri

  • Festivalul de Film Slamdance, secţiunea Competiţie – SUA, 2012

Premii

Nominalizări

  • Cel mai bun film (Adrian Sitaru), Festivalul de Film Mar del Plata, competiția internațională – Argentina, 2012
  • Premiul Publicului, Festivalul Internațional de Film de la Chicago – USA, 2013
  • Premiul Golden Trailer (Rulota de Aur), Premiile Rulota de Aur – USA, 2013
  • Cel mai bun actor într-un rol principal (Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim), Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Clara Vodă), Cel mai bun scenariu (Adrian Sitaru), Cea mai bună imagine (Adrian Silișteanu), Cel mai bun montaj (Andrei Gorgan, Adrian Sitaru), Cel mai bun sunet (Tamás Zányi, Gábor Balázs), Cea mai bună muzică originală (Adrian Sitaru, Sebastian Zsemlye), Cele mai bune costume (Mălina Ionescu), Cel mai bun machiaj şi Cea mai bună coafură (Dana Roșeanu), Premiile Gopo – România, 2014

Câștigător

  • Cel mai bun film, Festivalul de Film Let’s Cee – Austria, 2013
  • Best World Cinema, Festivalul de Film Portobello – Marea Britanie, 2013
  • Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficțiune) (Christian Niculescu), Premiile Gopo – România, 2014

Articole din presă

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON