Synopsis

Improbabilul final

Selectat pentru a reprezenta România la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar, la categoria Cel mai bun film străin, câștigător al Premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, „Câinele japonez” este un film românesc delicat și tandru despre reconcilierea familială. Hollywood Reporter l-a considerat „un film plăcut, neașteptat de optimist, superb jucat, în care speranța se întrevede permanent, în spatele tragediei.”

Film-romanesc-Cainele-japonez-de-Tudor-Cristian-Jurgiu - CINEPUB

Regie: Tudor Cristian Jurgiu
Scenariu: Ioan Antoci, Gabriel Gheorghe, Tudor Cristian Jurgiu
Distribuție: Victor Rebengiuc, Șerban Pavlu, Laurențiu Lazăr, Ioana Abur, Kana Hashimoto, Toma Hashimoto, Doru Ana, Emilia Dobrin
Producător: Tudor Giurgiu
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Dragoș Apetri
An: 2013
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 90 minute
Subtitrări: n/a

255,221 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Bătrânul Costache Moldu și-a pierdut soția, casa și agoniseala de-o viață, în urma unei inundații. Întoarcerea neașteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soție și băiat, îi va pune pe amândoi în situația în care trebuie să reînvețe să comunice, să redevină o familie. Costache învață să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de șapte ani, iar Ticu repară greșelile trecutului.

Mai multe detalii

„Câinele japonez” pare să se înscrie într-o galerie de filme românești care abordează problematica vieții în satul românesc din Bărăganul cel sărac și ars de soare. Pe tot parcursul lui, este greu pentru spectatorul cunoscător al cinemaului și literaturii române să se desprindă de amintirea lui Moromete (jucat în1987 de Victor Rebengiuc, același care-l joacă acum pe bătrânul Costache).

Satul din filmul de debut al lui Jurgiu, nu mai este pus sub semnul urgenței, pentru că derizoriul său este acceptat. Destinul țăranului personaj-principal nu mai este una cu bucata sa de pământ, deși acesta nu vrea să o vândă. Salvarea celui care a pierdut totul în urma unei inundații nu vine de la satul și oamenii lui, nici de la natura cu care acesta ar trebui, conform tradițeii, să fie într-o  relație primară.

Salvarea sa vine din istoria personală, iar asta aduce o breșă în raport cu alte filme românești despre sat și cultura tradițională.

Criticii spun:

„Rotund, reţinut, fără pic de patetic sau melodramatic, filmul ţese pe povestea unor nefericiţi sinistraţi, peste care apele au venit şi le-au luat casă, masă, animale, amintiri şi trecut, o poveste în plus, altoită pe această durere.” (Cristina Zaharia – www.aarc.ro )

„Relația tată-fiu din Câinele japonez pornește cumva de la modelul fiului rătăcitor, întors la vatră, dar, cum vatra a rămas pustie, fiul devine, de bine-de rău, fiu-salvator, pentru a-și duce tatăl dintr-un paradis încă mirific, dar care nu mai funcționează, într-o lume bizară – futurista Japonie -, defel paradisiacă (pentru un ”Moromete”, cel puțin), dar, pragmatic vorbind, validă.” (Elena Dulgheru – www.aarc.ro )

Replici din film

 „Ți-am adus laptele Costache.  Zi bogdaproste.

Bogdaproste.”

„Mă, Gabi, dacă eu vreau pomană, cer.”

„Uite, nea Costache (…) 300 de milioane. Oricum e mult peste prețul zonei.

Păi ce să fac eu cu-atâția bani? Să mi-i fure careva?”

„Voi nu pricepeți, mă, că eu nu vând? Nu vând!”

„Am plecat de bou, îmi pare rău. Da’ puteai sa dai și tu un semn în atâta timp.”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Santa Barbara – USA, 2014

Premii

Nominalizări
Cel mai bun film (lungmetraj) (Tudor Cristian Jurgiu), Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune (Șerban Pavlu), Cea mai bună imagine (lungmetraj) (Andrei Butică), Cel mai bun sunet (lungmetraj) (Vlad Voinescu, Filip Mureșan), Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficţiune) (Cezara Armașu), Cel mai bun film de debut (lungmetraj) (Tudor Cristian Jurgiu), Premiile Gopo – România 2014

Câștigător

  • Premiul „Opera Prima”, UCIN – România, 2013
  •  Cel mai bun film, Festivalul Internațional de la Varșovia – Polonia, 2013
  •  Cel mai bun film, Festivalul Internațional de Film de la Vilnius – Lituania, 2014
  •  Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut  (Tudor Cristian Jurgiu), Festivalul Internațional de Film Transilvania – România, 2014
  •  Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune (Victor Rebengiuc), Premiile Gopo – România, 2014

Articole din presă