Synopsis

Mircea Albulescu – în ultimul său rol

„Aniversarea”, un film despre credință și singurătate, în regia lui Dan Chișu, cu Mircea Albulescu, în ultimul său rol, Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Emanuel Pârvu şi Răzvan Vasilescu.

Aniversarea - de Dan Chisu - lungmetraj online pe CINEPUB

Regie: Dan Chișu
Scenariu: Dan Chișu
Distribuție: Mircea Albulescu, Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Emanuel Pârvu, Răzvan Vasilescu
Producător: Dakino Production, Dan Chișu
Imagine: Liviu Pojoni Jr.
Montaj: Nicolae Claudiu Trif, Dan Chișu
An: 2017
Categorie: lungmetraj
Gen: ficțiune
Durată: 86 minute

57,595 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

La cea de-a 94 aniversare a lui Radu Maligan, familia și foștii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situaţia devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe batrân să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

Mai multe detalii

La aniversarea zilei de naștere a domnului Maligan, care împlinește 94 de ani, se adună toată familia, prieteni și foști colegi de serviciu rămași în viață. Familia pe trei generații – copii, nepoți, strănepoți – se adună din toate colțurile țării. La aniversare mai sunt invitați și foști colegi de serviciu ai lui Maligan, de unde aflăm că acesta a avut o poziție importantă în nomenclatura comunistă, fiind poate cel mai important șef al serviciilor Securității Statului. Familia lui a beneficiat de poziții importante și după schimbarea regimului, fiind bine plasată în elită noii conduceri.

Conflictul major al filmului este determinat de faptul că Radu este ateu, iar jumătate din familie încearcă să-l convingă să se spovedească pentru iertarea păcatelor acumulate în timpul vieții. Cealaltă jumătate insistă să-i fie respectată convingerea. Pentru întreaga familie, această aniversare este momentul în care decizia trebuie luată.

Ce spun criticii:

Aniversarea, cel de-al șaptelea lungmetraj al lui Dan Chișu, se înscrie, am putea spune, într-o preocupare recentă a regizorilor români de a se apleca asupra unor tematici religioase sau, mai degrabă, a dilemelor pe care le ridică religia, relația dintre om și Dumnezeu. După altă premieră recentă, lungmetrajul Un pas în urma serafimilor (în regia lui Daniel Sandu), Aniversarea abordează, deși într-un registru diferit, tot o chestiune religioasă – spovedania. Prezentările premergătoare lansării filmului în cinematografe mi-au dat impresia că ar trebui să mă aștept la un film-dezbatere pe tema „a te mărturisi sau nu“. Însă acest film este mai degrabă, așa cum declară și regizorul Dan Chișu, despre singurătate. Mai mult decât religia, singurătatea este cea portretizată în cele 86 de minute ale peliculei, ca o insectă pusă sub microscop, captivă în pânza de păianjen a relațiilor de familie. (Andreea Nanu, www.revista22.ro)

Festivaluri/Premii:

  • Nominalizare, Grand Prix, Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, 2017
  • Nominalizare, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Emanuel Pârvu), Premiile Gopo, 2018
  • Nominalizare, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Lucian Ifrim), Premiile Gopo, 2018
  • Nominalizare, Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Simona Bondoc), Premiile Gopo, 2018
  • Nominalizare, Cea mai bună imagine (Liviu Pojoni Jr.), Premiile Gopo, 2018
  • Nominalizare, Cel mai bun sunet (Liviu Lupșa, Marius Leftărache), Premiile Gopo, 2018

Articole presă: