Valea Plângerii
2013

Valea Plângerii

Despre Holocaustul romilor se știu puține lucruri, iar Pogromul este în continuare negat. Sensul documentarelor ca „Valea Plângerii” este acela de a pune spectatorul prezentului față în față cu istoria, cu faptele ei lipsite de glorie, cu erorile și ororile ei, pentru a-i spori luciditatea și a-l invita la responsabilitate atât față de trecut cât mai ales în ceea ce privește prezentul. În doi ani, ca urmare a deportării a 25.000 de romi în Transnistria din ordinul generalului Antonescu, au murit în jur de 12.000 de suflete, în suferințe greu de redat. Acest rău istoric nu mai poate fi îndreptat, dar recuperarea faptelor este un gest de introspecție istorică pe care societatea și comunitatea culturală îl datorează nu doar victimelor și supraviețuitorilor, ci și ei înseși.

„Am încercat să facem un film-stare în care să vorbim despre oameni, şi nu despre Romi, despre solidaritate umană şi nu despre Ucraineni, despre o gândire militară şi instituţională criminală a Regimului Antonescu şi nu despre vinovăţia generalizată a unor popoare: român şi german.” (Mihai Andrei Leaha - www.agenda.liternet.ro )

Regia: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crișan, Iulia Hossu
Imaginea: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crișan
Producător: Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale & TRIBA Film
Sunet: Iulia Hossu, Ion Gnatiuc
An: 2013
Gen: documentar
Durată: 57 min.
Subtitrări: engleză

Sinopsis

Între anii 1943 şi 1945, 25.000 de romi au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp de foame, de frig sau din alte cauze. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului romilor. Interviurile cu membrii comunităţii ucraniene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor romi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.

Festivaluri

Festivalul de Film goEast de la Wiesbaden – Germania, 2014
Festivalul de Film Nancy-Lorraine – Franța, 2014
Festivalul Filmului Etnografic de la Atena – Grecia, 2014
Festivalul Filmului de la Râșnov – Romania, 2014
Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului Verzio, Budapesta – Ungaria, 2014
Balkan Cinema, Bremen – Germania, 2014
Zilele Filmului Etnografic, Ljubljana – Slovenia 2014
DornArt – România, 2015

Premii

Cea mai bună imagine, Festivalul de Film Astra – România, 2013
Cel mai bun film, Etnofilm Festival, Rovinj – Croația, 2014
Premiul publicului, Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului Verzio, Budapesta – Ungaria, 2014

Articole din presă

„Valea Plângerii” – Holocaustul rromilor - www.filmreporter.ro
„Valea Plângerii” la Cinemateca Astra Film - www.astrafilm.ro
Depinde de noi să provocăm spectatorul la dialog - Valea Plângerii, Doina Giurgiu, în dialog cu Iulia Hossu, Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, agenda.liternet.ro