Glissando
Mircea Danieliuc
1984

Glissando

Premieră internațională absolută în online.
”Filmul lui Mircea Daneliuc este unul dintre cele mai puternice proiecții ale individului prins în vâltoarea istoriei. Este un personaj memorabil al filmului european” (Titus Vîjeu).
Selecţionat în 1985 la ”Mostra din Venezia”, cu cronici pozitive în presa italiană a vremii (”L’Arena”, ”Carlino”, ”Corriere della sera”, ”Nazione”, ”Paese sera” şi ”Il Tempo”), Glissando a fost considerat „o adevărată capodoperă a ambiguităţii care poate avea numeroase planuri de lectură” (”Carlino”).

Regia: Mircea Daneliuc
Distribuție: Ștefan Iordache, Tora Vasilescu
An: 1984
Gen: lungmetraj
Durată: 159 minute

Sinopsis
Un tânăr de bună educație și-a cheltuit banii la cărți și își petrece timpul în atmosfera nevrotică a cazinourilor și a aventurilor pasagere. Un om complice, prin indolență, la propriul dezastru. Căzut într-un spleen epuizant, pradă unor halucinații care fac confuze limitele realului și ale imaginarului, Theodorescu este obsedat de un portret în care găsește o surprinzătoare asemănare cu mama sa, dar și de visele în care apar femeia din tablou, precum și un personaj misterios, mesagerul propriului destin și, paradoxal, singurul său reper existențial.

Citește fișa filmului pe Aarc.ro

Festivaluri
Mostra din Venezia – 1985, Italia

Premii
Marele Premiu şi Premiile pentru Imagine, Decoruri, Costume, Sunet, Interpretare Masculină (Ştefan Iordache), ACIN – România, 1984

Articole din presă
Glissando – de Nicolae Ulieriu – www.aarc.ro
Mircea Daneliuc – Glissando – www.mirceadumitrescu.trei.ro