Noutăți

CINEPUB live

O nouă întâlnire electrizantă la CINEPUB live!
Ileana Bîrsan în dialog cu Radu Jude.

Vă propunem să întâlniți live o remarcabilă personalitate a filmului românesc: regizorul care a câștigat premii, printre altele, la Berlin, Cannes, Sundance, Locarno, Sarajevo, Oberhausen, Varsovia și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Radu Jude este invitatul Cercul în luna decembrie.
Miercuri, 7 decembrie, ora 19:00
Un proiect Cercul în parteneriat cu CINEPUB.


Nunta mută

Intră în lumea plină de culoare a satului din România anilor ’50, întâlnește personaje desprinse parcă din filmele lui Fellini sau Kusturica, trăiește în lumea circului ambulant, alături de clovni pitici, descoperă excentricii satului, într-un film nominalizat la Premiile Gopo în 2009 pentru opt categorii, inclusiv pentru cel mai bun scenariu (Adrian Lustig, Horațiu Mălăele), cel mai bun actor (Alexandru Potocean), cea mai bună actriță (Meda Victor) și cea mai bună imagine (Vivi Drăgan Vasile).

Nunta mută

Regia: Horațiu Mălăele
An: 2008
Gen: lungmetraj
Durată: 87 minute
Distribuție: Meda Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, Nicolae Urs, Luminița Gheorghiu, Dan Condurache, Doru Ana, Șerban Pavlu, George Mihăiță, Tamara Buciuceanu-Botez, Victor Rebengiuc


Iubiții Domnului

A frecventat de-a lungul anilor ’90 comunitatea confreriilor mistice sufi din Skopje. A învățat limbile locale și s-a apropiat de practicanții ritualui extrem de violent de yoga islamică. Dan Alexe semnează filmul documentar Iubiții Domnului, câștigător al Premiului Criticii Internaționale la IDFA în Amsterdam (1998) și al Premiului Ministerului Francez al Culturii la Festivalul Etnografic de Film din Paris (1999).

Iubiții Domnului - Dan Alexe

Regia: Dan Alexe
An: 1997
Gen: documentar
Durată: 63 minute
Subtitrare: română


CINEPUB live

Mihaela Dedeoglu în dialog cu Dan Alexe.
O discuție despre literatură, film și viață. CINEPUB invită cinefilii să îl descopere pe Dan Alexe, cineastul și scriitorul care a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. A publicat teatru în România, texte despre Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia, povestiri (Miros de roșcată amară, Ed. Humanitas, 2014; În punctul lui rebbe G., Ed. Polirom, 2016) și eseuri culturale (Dacopatia și alte rătăciri românești, Ed. Humanitas, 2015).

Discuția a avut loc joi, 17 noiembrie, în cafeneaua Librăriei Cărturești Verona, a fost transmiză live pe CINEPUB, iar acum poate fi vizionată online.

Un proiect Cercul în parteneriat cu CINEPUB.


Țigara de după: prima dată

mc² film împlinește doi ani, iar aniversarea e pe CINEPUB: Țigara de după: prima dată, scurtmetraj românesc realizat în regim independent, este una dintre cele mai importante producții mc² film.

Țigara de după: prima dată

Regia: George Gänæaard
Producător: Ayrton P. Bryan
Distribuție: Alina Medoia, Eduard Teodor Bot
An: 2015
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 7 minute

 


Stejarii verzi

Prezentat în 2003 la Locarno, filmul semnat de Ruxandra Zenide spune povestea emoționantă a doi frați dintr-un sat din România.

Stejarii verzi

Regia: Ruxandra Zenide
Distribuție: Dorotea Brandin, Roberto Molo, Maria Dinulescu, Valentin Popescu
An: 2003
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 31 minute


Libelula

Film de debut al celor doi regizori, Libelula este un scurtmetraj românesc filmat cu actori neprofesioniști, câștigător al Premiului pentru Cel Mai Bun Film la altcineAction! Online Balkan Film Festival și proiectat, printre altele, la Festivalul de Film Timishort și la Independent Days International Filmfest, Karlsruhe, Germania.

Libelula

Regia: Mihai Sălăjan, Adelina-Laura Bulibașa
Distribuție: Gheorghe Sălăjan, Vasile Leac, Florin Didilescu, Elena Bulibașa, Iulian Teleoacă
An: 2015
Gen: scurtmetraj
Durată: 15 minute


Fotografii de familie

Sfârșitul conceptului de familie. Andrei Cohn semnează un scurtmetraj despre o familie pe cale de destrămare. Închiși între pereții unei case, membrii familiei sunt obligați să petreacă o duminică după-amiază împreună.

Fotografii de familie

Regia: Andrei Cohn
Distribuție: Lucian Ifrim, Ileana Puiu, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora
An: 2012
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 30 minute


Cabală la Kabul

„Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs”, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul săptămânii pe CINEPUB. Un documentar despre Afganistanul de azi văzut prin dușmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul, Cabală la Kabul a obținut, printre altele, premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) și marele premiu la Festivalul de Film Astra din Sibiu (2008).

Glissando

Regia: Dan Alexe
An: 2007
Gen: documentar
Durată: 87 minute

 


Glissando

Premieră internațională absolută în online.
”Filmul lui Mircea Daneliuc este unul dintre cele mai puternice proiecții ale individului prins în vâltoarea istoriei. Este un personaj memorabil al filmului european” (Titus Vîjeu).
Selecţionat în 1985 la ”Mostra din Venezia”, cu cronici pozitive în presa italiană a vremii (”L’Arena”, ”Carlino”, ”Corriere della sera”, ”Nazione”, ”Paese sera” şi ”Il Tempo”), Glissando a fost considerat „o adevărată capodoperă a ambiguităţii care poate avea numeroase planuri de lectură” (”Carlino”).

Glissando

Regia: Mircea Danieliuc
An: 1984
Gen: lungmetraj
Durată: 159 minute


CINEPUB LIVE: Câini, oameni și case

Descoperă un București altfel. Un oraș al extremelor.
O discuție informală despre viață, obiecte și film – cu arhitectul Șerban Sturdza și regizorii Alexandru Maftei și Alexandru Solomon, inițiată de Lucian Georgescu – în avanpremiera lansării pe cinepub.ro a documentarelor ”La un pas de eternitate” și ”Viața de câine”.

”La un pas de eternitate”, semnat de Alexandru Maftei, este o călătorie printre lucrările de pictură și de sculptură realizate de artiștii familiei Storck expuse în casa-atelier a acestora, un reper arhitectural bucureștean.

”Viața de câine”, în regia lui Alexandru Solomon, prezintă o lume total opusă, un București ”desfigurat, aflat aproape de anti-utopie. Un oraș al maidanelor și al pustietății. Un oraș al câinilor și al dezolării”, (un text de Mircea Cărtărescu, v.o. Victor Rebengiuc).

Descoperă  un taifas de seară despre Bucureștiul aflat între extreme, cea a culturii și cea a maidanelor, cea a câinilor comunitari și cea a artiștilor vizuali, a elitelor dispărute în neant și a realității halucinante a apocalipsei post-comuniste.

Discuția a avut loc joi, 27 octombrie, la Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck și poate fi vizionată online pe CINEPUB.


Viața de câine

Un documentar despre Bucureștiul câinilor comunitari. Semnat de Alexandru Solomon.

Viata de caine

Regia: Alexandru Solomon
An: 1998
Gen: documentar
Durată: 23 minute


La un pas de eternitate

O incursiune în Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Un film de Alexandru Maftei.

Viata de caine

Regia: Alexandru Maftei
An: 2016
Gen: documentar
Durată: 15 minute


Betoniera

Mimi Brănescu, Iulia Lumânare, Teo Corban și Adrian Titieni într-un scurt metraj prezentat, printre altele, la Clermont Ferrand, Sao Paulo, Vilnius și TIFF.

Betoniera

Regia: Liviu Săndulescu
Distribuție: Mimi Brănescu, Iulia Lumânare, Teo Corban și Adrian Titieni
An: 2013
Gen: scurt metraj
Durată: 16 minute


Bruiaj

Filmat în stilul found footage, un scurt metraj independent fără buget, dar cu impact puternic, un horror cu accente de comedie.

Bruiaj

Regia: Bogdan Drumea
Distribuție: Ilona Brezoianu, Lorena Luchian, George Lepădatu
An: 2013
Gen: scurt metraj
Durată: 13 minute


Curaj

E vorba de curaj sau dimpotrivă? Descoperă dilema morală a unei femei pusă față în fată cu doi infractori.

Curaj

Regia: Radu Matei Bărbulescu
Distribuție: Paula Niculiță, Mihai Alexandru, Mădălin Mandin, Andrei Coman
An: 2011
Gen: scurt metraj
Durată: 6 minute


Proba de microfon

Premieră internațională absolută în online.
Proba de microfon îl prezintă pe autorul Mircea Daneliuc în rol de regizor, scenarist și actor. Tora Vasilescu și Gina Patrichi întregesc o distribuție remarcabilă dintr-un film ”ce-l confirma pe Mircea Daneliuc drept un cineast anti-sistem” (Titus Vâjeu). Un film care, suprinzător, a trecut de cenzura vremii.

Proba de microfon

Regia: Mircea Daneliuc
Distribuție: Tora Vasilescu, Gina Patrichi, Mircea Daneliuc
An: 1980
Gen: lungmetraj
Durată: 108 minute


CINEPUB LIVE: Ileana Bîrsan în dialog cu Cristi Puiu

Miercuri, 12 octombrie, a fost o zi istorică pentru CINEPUB: prima transmisiune live online a unui eveniment destinat cinefililor. Premiera tehnică a echipei cinepub.ro permite accesul unui public larg la evenimente cinefile până ieri rezervate doar unui mic număr de norocoși (de regulă bucureșteni) sau temerari care înfruntau traficul urban la ore imposibile și… reci. Vă invităm acum să vă așezați comod în fotoliu cu o ceașcă de ceai și să savurați întâlniri fierbinți cu personalități efervescente.

Am lansat CINEPUB live alături de cel care a marcat istoria recentă a cinematografiei românești: Cristi Puiu. Discuția încinsă și electrizantă moderată de Ileana Bîrsan este disponibilă online, pentru cei care nu au putut să urmărească evenimentul live.

Vă invităm să descoperiți personalitatea puternică, efervescentă și inconfundabilă a regizorului Cristi Puiu, într-un adevărat masterclass despre cinema.

Cercul, un proiect Cărturești susținut de cinepub.ro


Marilena de la P7

O dramă plină de umor, o poveste învăluită de fragilitatea atât de specifică regretatului regizor Cristian Nemescu.
Cu o distribuție impresionantă (Gabriel Huian, Mădălina Ghițescu, Gabriel Spahiu și Andi Vasluianu), prezentat la Cannes în 2006 (Semaine de la Critique), câștigător al Marelui Premiu la Milano și al Premiului pentru Cel Mai Bun Film Românesc la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania), ”Marilena de la P7” este un film românesc pe care niciun cinefil nu trebuie să îl rateze.

Marilena de la P7

Regia: Cristian Nemescu
Distribuție: Gabriel Huian, Mădălina Ghițescu, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Aura Călărașu
An: 2006
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 45 minute
 

 


Vânătoarea de vulpi

”Vânătoarea de vulpi, unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române”, scrie Ionuț Mareș, tânărul reprezentant al noii generații de critici români. ”Prin Năiță Lucean un întreg sat oltenesc, botezat aproape mitic (Cornul Caprei) dezvăluie într-un ceas de amurg strălucirea unei umanități colosale”, consideră Titus Vîjeu, autorul unui amplu și important studiu al filmelor lui Mircea Daneliuc (”Mircea Daneliuc – Monsieur l’auteur sau lupul singuratic al filmului românesc”).

Vânătoarea de vulpi

Regia: Mircea Danieliuc
Distribuție: Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Valeria Seciu, Zaharia Volbea, Aristide Teică, Gheorghe Cozorici
An: 1980
Gen: lungmetraj
Durată: 107 minute
 

 


LIVE

”Live”, filmul românesc care reprezintă debutul în regie al lui Vlad Păunescu, unul dintre cei mai importanți producători și directori de imagine de la noi din țară, fondator al industriei cinematografice romănești independente și al celebrelor studiouri Castel Film.

LIVE - Vlad Paunescu

Regia: Vlad Păunescu
Distribuție: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Adrian Titieni, Ioana Blaj, Doru Ana, Claudiu Bleonț și Andrei Huțuleac
An: 2015
Gen: lungmetraj
Durată: 107 minute
 

 


De ce pe mine?

”Filmul românesc are toate dramele. Am avut drama ciorbei, acum filmăm drama chiuvetei”, își descrie cu umor regizorul Dan Chișu scurtmetrajul ”De ce pe mine?” (Aarc.ro), o comedie cu accente de thriller, un film despre film, o poveste plină de umor, sarcasm și suspans.

De ce pe mine - Dan Chisu

Regia: Dan Chișu
Distribuție: Emanuel Pârvu, Alex Bogdan, Tudor Istodor, Andrei Huțuleac, Ovidiu Niculescu
An: 2016
Gen: scurtmetraj
Durată: 16 minute