Noutăți

LIVE

”Live”, filmul românesc care reprezintă debutul în regie al lui Vlad Păunescu, unul dintre cei mai importanți producători și directori de imagine de la noi din țară, fondator al industriei cinematografice romănești independente și al celebrelor studiouri Castel Film.

LIVE - Vlad Paunescu

Regia: Vlad Păunescu
Distribuție: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Adrian Titieni, Ioana Blaj, Doru Ana, Claudiu Bleonț și Andrei Huțuleac
An: 2015
Gen: lungmetraj
Durată: 107 minute
 

 


De ce pe mine?

”Filmul românesc are toate dramele. Am avut drama ciorbei, acum filmăm drama chiuvetei”, își descrie cu umor regizorul Dan Chișu scurtmetrajul ”De ce pe mine?” (Aarc.ro), o comedie cu accente de thriller, un film despre film, o poveste plină de umor, sarcasm și suspans.

De ce pe mine - Dan Chisu

Regia: Dan Chișu
Distribuție: Emanuel Pârvu, Alex Bogdan, Tudor Istodor, Andrei Huțuleac, Ovidiu Niculescu
An: 2016
Gen: scurtmetraj
Durată: 16 minute

 
 


CURSA

Debutul regizoral în lungmetraj al lui Mircea Daneliuc, cu Tora Vasilescu, Mircea Albulescu și Constantin Diplan în rolurile principale.
„Alături de Wenders, Godard, Fellini și mai tînărul Zvyagintsev, regizorul român este unul dintre marii maeștrii europeni ai genului road movie și doar un destin ciudat a amînat sine-die recunoașterea pe măsură a solitarului erou anti-sistem.” (Lucian Georgescu).

iacob-afis

Regia: Mircea Daneliuc
Scenariul: Mircea Daneliuc și Timotei Ursu, după o idee de Petru Vintilă
Imaginea: Florin Mihăilescu
Distribuție: Tora Vasilescu, Mircea Albulescu, Constantin Diplan
An: 1975
Gen: dramă psihologică
Durată: 96 minute
Subtitrare: engleză


IACOB

Considerat unul dintre cele mai importante filme românești, Iacob a fost prezentat la Festivalul de Film Internațional de la Berlin. Datorită acestei nominalizări, Securitatea comunistă i-a ”oferit” tânărului și controversatului Daneliuc un pașaport pentru a călători în afara României și posibilitatea de a părăsi țara pentru totdeauna. Variantă refuzată de Daneliuc, care a preferat o Românie sumbră, rece, dar necesară, în favoarea unei însorite Californii.

iacob-afis

Regia: Mircea Daneliuc
Scenariul: Mircea Daneliuc, inspirat din scrierile lui Geo Bogza
Imaginea: Florin Mihăilescu
Distribuție: Dorel Vișan, Cecilia Bârbora, Ion Fiscuteanu
An: 1988
Gen: dramă
Durată: 111 minute
Subtitrare: engleză


ICAR 5 – Romanian Realism with Cristi Puiu (2nd part)

Romanian Realism with Cristi Puiu

Un adevărat masterclass despre dilemele, întrebările, îndoielile și fricile unui regizor, episodul 5 ICAR îl prezintă pe Cristi Puiu într-un moment de grație dar și de maximă sinceritate, perorând magistral, în felul său unic, despre arta de a regiza un film.


Vacanță pe CINEPUB

CINEPUB anunță finalul sezonului doi al platformei!

După încă un an de premiere săptămânale, evenimente și producții proprii, CINEPUB se pregătește de vacanță. Vă mulțumim pentru timpul petrecut împreună în al doilea an de existență! Prin cele 9.050.257 de minute de vizionări pe platformă am arătat, împreună cu voi, că filmul românesc este iubit de public. Am demontat un mit: filmul autohton nu este produs doar pentru festivaluri internaționale, ci pentru cinefilii doritori să descopere regizori, povești, personaje și locuri autohtone.

Vacanță pe CINEPUB

Sezonul doi CINEPUB a însemnat zece luni intense. Din septembrie anul trecut și până astăzi am trăit, săptămână de săptămâna, împreună cu filmul românesc, despărțiri, împăcări, situații limită, deja-vu-uri, dezbinări de familii, încercări de a vinde marfa pentru a face rost de bani, povești de dragoste în București. Am întâlnit emigranți ilegali, moroi, urși angajați la circul de stat, am plecat în croaziere și road trip-uri, am trecut prin universuri fantastice și am ajuns până la sfârșitul lumii.

Ne-am întors în România de dinainte de ’89, am redescoperit regizori marcanți ai cinematografiei românești, dar și cineaști emblematici ai Noului Val Românesc și autori tineri, aflați la început de drum.

Vă dorim trei luni de vară pline de povești la fel de intense! Și vă lăsăm pe mâini bune: peste 100 de filme disponibile pe platformă. În timpul anului vă spuneați adesea: ”Cât aș dori să văd filmul ăsta, dar n-am timp”? Vara asta e un bun prilej de a vedea cinema, oriunde ați fi, ne revedem pe www.cinepub.ro la vizionări de scurtmetraje, lungmetraje, animații și documentare.

Iar din septembrie revenim cu premiere săptămânale, filme românești și noi povești!


ICAR episodul 4 – ”Realismul românesc cu Cristi Puiu” (partea I)

ICAR episodul 4 - ”Realismul românesc cu Cristi Puiu” (partea I)

Episodul patru al seriei ICAR – Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc: ”Realismul românesc cu Cristi Puiu” – recreează atmosfera evenimentului ”15 ani de realism. O seară cu Cristi Puiu” și propune o întâlnire esențială cu personalitatea emblematică a Noului Val Românesc. Episodul este produs de CINEPUB pentru Scena9.


Caravana cinematografică

“O comedie gravă, fără stridenţe, cu o remarcabilă preocupare pentru reconstituirea atmosferei de epocă”, Cristina Corciovescu despre filmul inspirat din nuvela cu același titlu de Ioan Groșan.

Caravana cinematografică

Regia: Titus Muntean
Distribuție: Mircea Diaconu, Dorian Boguță și Iulia Lumânare
An: 2009
Gen: lungmetraj
Durată: 100 minute


Roxanne

“Roxanne vorbește despre generația mea, care a trăit jumătate din viață sub un regim totalitarist și cealaltă jumătate într-o societate care încă își mai caută liniștea interioară”, regizorul Valentin Hotea despre Roxanne (aarc.ro).

Roxanne

Regia: Valentin Hotea
Distribuție: Șervan Pavlu, Mihai Călin, Diana Dumbravă
An: 2013
Gen: lungmetraj
Durată: 97 minute
Disponibil doar în România

 


Cinema Românesc

Cinema ”made in Romania”. Văzut în toată lumea, dar nu acasă.
Cu cât filmele românești sunt mai apreciate în lumea festivalieră internațională, cu atât publicul larg autohton fuge de ele. Numărul cinematografelor din țară scade dramatic, iar atunci când un spectator rătăcit se încumetă să cumpere un bilet la o producție autohtonă, este avertizat: ”Dar știți că este film românesc? Sunteți sigur că vreți un bilet?”.
Unde s-a produs ruptura?

Cinema Românesc

Regia: Vlad Nedelcu
An: 2014
Gen: documentar
Durată: 49 minute
Subtitrare: engleză


Un cartuș de Kent și un pachet de cafea

În ziua în care cel mai recent film al său, Sieranevada, este proiectat în Premieră Mondială la Cannes, CINEPUB lansează un scurtmetraj semnat de regizorul emblematic al noului val românesc, Cristi Puiu. “M-am apucat să fac cinema pentru că mi-a plăcut Jarmusch. De-aia am făcut scurtmetrajul: exact ca un omagiu la Coffee and Cigarettes””, a declarat Cristi Puiu, în cadrul evenimentului O seară cu Cristi Puiu, organizat de CINEPUB în parteneriat cu Scena9. Acum Cristi Puiu se află în competiție pe Croazetă alături de Jarmusch.

Un pachet de Kent și un cartuș de țigări

Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Victor Rebengiuc, Mimi Brănescu
An: 2004
Gen: scurtmetraj
Durată: 13 minute
Disponibil doar în România


Croaziera

“Nici până astăzi nu s-a demonstrat cum a fost posibilă, în epoca anilor ’80, realizarea unui film ca acesta” (Călin Căliman). ”Croaziera” este unul dintre cele mai importante filme românești din istorie, fiind considerat ”un vârf de lance într-un deceniu neverosimil” (Călin Căliman).

Croaziera - Mircea Daneliuc

Regia: Mircea Daneliuc
Distribuție: Tora Vasilescu, Nicolae Albani, Maria Gligor
An: 1981
Gen: lungmetraj
Durată: 122 minute


Nu te supăra dar…

Totul a început la Cisnădioara. La Aristoteles Workshop. A continuat într-un spital din Târgu Mureș. Dar povestea nu s-a terminat aici. Au urmat Locarno, Amsterdam (IDFA), Sarajevo, Moscova, Madrid, Varșovia, Namur, Cracovia și multe alte festivaluri. Premii internaționale. Publicul și criticii de film fascinați de acest documentar românesc, început undeva într-un sat…

Nu te supăra dar...

Regia: Adina Pintilie
Director de imagine: Sorin Gociu
An: 2006
Gen: documentar
Durată: 49 minute


Moartea domnului Lăzărescu, un making of

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Cronologic, noapte de noapte, spectatorul poate participa la filmări împreună cu regizorul, actorii, operatorul, sunetistul și toți ceilalți care au creat povestea lui Lăzărescu, poate intra în culisele unuia dintre cele mai premiate filme românești. Un making of care răspunde la multe dintre întrebările pe care le ridică ”Moartea domnului Lăzărescu”, pelicula semnată de Cristi Puiu și devenită deja un film-cult.


15 ani de realism. O seară cu Cristi Puiu.

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Întâlniți-l pe Cristi Puiu, recent selecționat în competiție la Cannes cu cel de al patrulea lung metraj al său, ”Sieranevada”.

În prima zi a Săptămânii Patimilor vă propunem o întâlnire informală cu Cristi Puiu, regizorul care a schimbat istoria actuală a cinematografiei românești, într-un dialog cu Lucian Georgescu, despre “15 ani de realism”.

 


Moartea domnului Lăzărescu

Filmul care a schimbat istoria recentă a cinematografului românesc. ”De când a primit Marele premiu al secţiunii Un certain regard la Cannes – şi, pe urmă, nenumărate alte premii la majoritatea festivalurilor la care a fost prezentat, inclusiv la TIFF – Moartea domnului Lăzărescu al lui Cristi Puiu a devenit aproape un film-cult! Un fel de legendă urbană.” (criticul de film Alex Leo Șerban)

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Ion Fiscuteanu, Gabriel Spahiu
An: 2005
Gen: lungmetraj
Durată: 153 minute

 

 


Duminică

Un scurtmetraj românesc regizat de o tânără regizoare și actriță: Sînziana Nicola. Filmul spune povestea complicată dintre o tânără și fratele ei.
DuminicaRegia: Sînziana Nicola
Distribuție: Cristina Găvruș, Alexandru Potocean
An: 2013
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 13 minute


30-40-50

Un film omnibus format din trei emoționante scurtmetraje românești: trei povești diferite despre trei femei de diferite vârste (30, 40 și 50 de ani), realizate de trei dintre cele mai talentate tinere regizoare din România.
30-40-50Regia: Iulia Rugină, Eva Pervolovici, Stanca Radu
Distribuție: Irina Velcescu, Bogdan Dumitrache, Liliana Iorgulesu, Michael Fequieres, Marilena Botiș
An: 2012
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 25 minute

 


Excursie

Regizorul proaspăt câștigător la Berlin pentru ”Ilegitim” semnează acest scurtmetraj care aduce în fața spectatorilor extratereștrii ”de România”.
Excursie PosterRegia: Adrian Sitaru
Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson
An: 2014
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 19 minute

 

 


Lampa cu căciulă

Unul dintre cele mai premiate scurtmetraje românești și câștigătorul Premiului pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance, ”Lampa cu căciulă” este un road movie cald despre relația tată-fiu și despre importanța lucrurilor mici în viață.
lampa-caciula-afisRegia: Radu Jude
Distribuție: Gabriel Spahiu, Marian Bratu
An: 2007
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 23 minute

 

 


Megatron

Câștigător al premiului Palme d’Or la Cannes în 2008, ”Megatron” este un scurtmetraj românesc cu o importantă prezență la festivaluri internaționale, unde a fost unanim apreciat.
Filmul spune povestea unui copil care își dorește să își petreacă ziua la McDonald’s cu ambii părinți. Doar că aceștia sunt divorțați.
megatron-afisRegia: Marian Crișan
Distribuție: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crisu
An: 2008
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 14 minute

 

 


moro3_stereICAR Episodul 3 – Moromeți | Educația la români

Cel de-al treilea episod din Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc – ICAR, produs de CINEPUB pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale, ridică problema educației la români, dezbătută de protagoniștii și realizatorii Moromeților.