Noutăți

Premieră surpriză pe CINEPUB

Încurajăm filmul independent și festivalurile online! Descoperă povești puternice în filme de un minut.
Recomandăm Filminute, Festivalul Internațional de Filme de un minut, o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare livrând o poveste completă în 60 de secunde.

Premieră surpriză pe CINEPUB

”E întotdeauna fascinant să vedem cât de concis, concret și profund reflectă filmele de un minut lumea în care trăim. De la diferitele crize și amenințări umanitare, la căutarea omului modern îndreptată spre adevăr și înțelegere în relații, boală și chiar viața de după – vedem atât de multe aspecte curente ale vieții noastre reflectate în film, de cele mai multe ori în moduri neașteptate” a spus John Ketchum, co-fondatorul și directorul executiv al festivalului. ”Publicul va putea urmări drame, precum și o doză sănătoasă de comedie printre picături”.

Crooked

Regia: Tudor Botezatu

 

Her Birthday Present

Regia: Razvan Dü


Insula

Filmul documentar Într-o furtună/Insula, realizat de Laurențiu Damian – regizor, scenarist, doctor în cinematografie și media, profesor la UNATC – este un document cinematografic prețios, o mărturie directă a modului de lucru al marelui regizor Silviu Purcărete. Regizorul este filmat în timpul repetițiilor la piesa de teatru shakesperiană „Furtuna”, spectacol lucrat cu trupa de actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Insula

Regia: Laurențiu Damian
Imaginea: Dănuț Pădure
Data: 2012
Gen: documentar


La limita de jos a cerului

Lungmetrajul de debut al lui Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului”, scris alături de alt regizor român de succes, Corneliu Porumboiu, a avut un circuit festivalier semnificativ și a primit premiul FIPRESCI în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Cottbus, Germania, 2013.

La limita de jos a cerului

Regia: Igor Colbileanski
Imaginea: Oleg Mutu
Distribuție: Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu
Data: 2013
Gen: lungmetraj ficțiune


Perfuziunea

În acest scurtmetraj, regizoarea Ruxandra Ghițescu ne invită la o analiza compozițională a unui personaj, grefată pe un fir narativ precis.

Perfuziunea

Regia: Ruxandra Ghițescu
Imaginea: Lulu de Dehillerin
Distribuție: Patricia Poslusnic, Andra Gogan, Răzvan Gogan
Data: 2010
Gen: scurtmetraj


Ipoteze și predicții bazate pe teorii

Regizoarea face echipă cu Marius Panduru la imagine, Dragoș Apetri la montaj și, alături de actrițele Florentina Năstase, Adina Lucaciu, Alexandra Marcu și Ioana Mărcoiu, semnează acest scurtmetraj – metaforă vizuală pentru nesiguranță.

Colecția de arome

Regia: Andreea Păduraru
Imaginea: Marius Panduru
Distribuție: Florentina Năstase, Adina Lucaciu, Alexandra Marcu, Ioana Mărcoiu, Serghei Chiviriga, Kai Hildrebrand, Ali Rezza Saled Munteanu
Data: 2015
Gen: scurtmetraj


Colecția de arome

Din categoria de scurtmetraje românești ce au ca temă drama copiilor și implicit a familiei, „Colecția de arome” este povestea unui băiat, Victor, a cărui copilărie va fi sacrificată pentru a-și salva familia.

Colecția de arome

Regia: Igor Cobileanski
Imaginea: Veaceslav Cebotari
Distribuție: George Grâu, Radu Marin Suceanu, Petru Tofan, Ion Curcă, Vitalie Toderașcu, Valentin Gibaltovski, Olga Gutu
Data: 2013
Gen: scurtmetraj


Dan Pleșa și Bogdan-Alexandru Stănescu într-o discuție despre literatură

Online pe Cinepub.ro 

Scriitorul și editorul Dan Pleșa, co-fondator al editurii Vellant și inițiator al revistei Iocan, îl provoacă pe Bogdan-Alexandru Stănescu la un dialog despre cărți, viață și literatură. BAS, după cum îl numesc apropiații, va vorbi, printre altele, despre cel mai recent volum al său de proză, Copilăria lui Kaspar Hauser, colecția de literatură universală Biblioteca Polirom pe care o coordonează, volumul de eseuri critice Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelstam sau cel de poezie anaBASis.


Comunicat de presa CELA - Connecting Emerging Literary Artists


CINEPUB intră în vacanță

Ne revedem în octombrie!

Vă mulțumim că ne-ați fost alături, că am plâns, am râs, ne-am deprimat sau ne-am bucurat împreună alături de personaje din filme românești, că am descoperit Câinele japonez, am studiat Poziția copilului, am vorbit Despre oameni și melci, l-am întâlnit pe Kazimir, am visat alături de Adalbert, am cântat Să mori de dragoste rănită, am devenit Rockeri, am ascultat A 11-a poruncă, am ajuns Undeva la Palilula,am Trecut și prin perete, am asistat la Moartea domnului Lăzărescu, am gândit București NonStop, ne-am întors Acasă la tata, l-am cunoscut pe Senatorul melcilor, am intrat într-o Lume nouă, ne-am uitat la Fața galbenă care râde, am participat la Nunta mută, am mers la Plimbare, am reparat Lampa cu căciulă, am întâlnit Toată lumea din familia noastră. Și multe altele.

Ne revedem în toamnă cu noi filme românești, lungmetraje, documentare, scurtmetraje și animații.

Selecția naționala CELA - Connecting Emerging Literary Artists


Autoportretul unei fete cuminți

Un lungmetraj românesc de excepție care marchează debutul regizoral al Anei Lungu, un debut feminin puternic comparabil cu succesele noului val, Autoportretul unei fete cuminți este câștigătorul premiului pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film București, 2015.

Autoportretul unei fete cuminți

Regia: Ana Lungu
Imaginea: Silviu Stavilă
Distribuție: Elena Popa, Emilian Oprea, Andrei Enache, Iris Spiridon
Data: 2015
Gen: lungmetraje fictiune

 


CINEPUB Live @ NexT:
Seminar de regie cu Paul Negoescu

De la film cu buget redus la încasări record
Duminică, 25 iunie, ora 13:00.
Offline la Cinema Elvire Popesco sau online pe www.cinepub.ro.

Paul Negoescu, regizorul comediei Două lozuri, peliculă care a bătut recordul de spectatori și încasări pentru un film românesc în primul weekend de la lansarea în cinematografe, este protagonistul unei noi ediții CINEPUB Live.

Te invităm la Festivalul Internațional de Film NexT la o discuţie cu regizorul Paul Negoescu despre ce presupune, de fapt, filmul independent cu buget redus în România, despre lucrul cu actorii în asemenea condiţii, despre presiunea zilelor prea puţine de filmare şi absenţa echipamentului necesar – dar şi despre soluţiile ingenioase la care poate ajunge un regizor, uneori tocmai fiindcă posibilităţile sunt atât de restrânse.


Prăjitorul de pâine

„Prăjitorul de pâine” este un film românesc de scurtmetraj semnat de Cristian Pop, despre trecerea forțată spre viața adultă a unui tânăr aflat la vârsta libertății și nonconformismului. A luat premiul pentru Cel mai bun actor în cadru festivalului CineMaiubit (Vasile Onica)

Prăjitorul de pâine

Regia: Cristian Pop
Producători: UNATC „I.L. Caragiale”
Distribuție: Vasile Onica, Dragoș Olaru
Data: 2015
Gen: scurtmetraj

 


În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată

„În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată” este un film de scurt metraj prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT 2015 unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc. Semnat de Tudor Cristian Jurgiu.

Tudor Cristian Jurgiu

Regia: Tudor Cristian Jurgiu
Producători: Cristian Drăghici
Distribuție: Iulia Ciochină, Ana Ciontea
Data: 2015
Gen: scurtmetraj


Golanii

„Golanii” este un scurtmetraj românesc semnat de regizorul Bogdan Drumea. Creionând, în tușe rapide relația dintre doi frați proveniți dintr-un mediu defavorizat, filmul a luat premiul publicului în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT 2015.

Golanii

Regia: Bogdan Drumea
Producători: UNATC, Ioana Lascăr, Bogdan Drumea
Distribuție: Adrian Bunea, Mihnea Vlădescu
Gen: scurtmetraj


Dispozitiv 0068

„Dispozitiv 0068” este un scurtmetraj românesc cu o important prezență festivalieră. Regizat și scris de Radu Bărbulescu, este câștigător al competiției de scurtmetraje din cadrul Festivalului Anonimul, 2015.

Dispozitiv 0068

Regia: Radu Bărbulescu
Imagine: George Dăscălescu
Distribuție: Toma Cuzin, Tatiana Iekel, Adina Lucaciu
Gen: scurtmetraj


Cea mai fericită fată din lume

Cea mai fericită fată din lume este filmul de debut în lungmetraj al lui Radu Jude, care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori români, atât în țară cât și în străinătate.

Pornit de la o poveste reală, din anii de început de carieră ai regizorului, filmul s-a transformat într-un lungmetraj cu recunoaștere internațională. Avându-i pe ecran pe câțiva dintre actorii îndrăgiți ai filmului românesc (Vasile Muraru, Șerban Pavlu), filmul se bucură și de interpretarea excepțională a Andreei Boșneag, o adolescentă aflată pentru prima dată pe platourile de filmare.

Cea mai fericită fată din lume

Regia: Radu Jude
Imagine: Marius Panduru
Distribuție: Andreea Boșneag, Vasile Muraru, Violeta Haret Popa, Șerban Pavlu, Andi Vasluianu, Doru Cătănescu
An: 2008
Gen: Drama


Silviu Dancu și Edmond Niculușcă despre patrimoniu

Episodul 6 ICAR

Realismul românesc cu Cristi Puiu (partea a III-a)
de Marius Roșu și Lucian Georgescu

După o nouă ediție intensă TIFF, plină de filme, evenimente, masterclass-uri și întâlniri memorabile, vă propunem să rămânem în atmosfera festivalului, alături de una dintre cele mai importante figuri ale ultimului deceniu în cinemaul românesc: Cristi Puiu.

Cel care, la cea de-a 16 ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a lansat o ediție de colecție a DVD-ului filmului Sieranevada și a prezentat o expoziție de fotografii, realizate în perioada în care lucra la realizarea afișului filmului, este protagonistul săptămânii pe CINEPUB.

Anunțăm lansarea episodului 6 ICAR (Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc): Realismul românesc cu Cristi Puiu (partea a III-a), o producție CINEPUB pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale.

Despre oameni și melci


Vezi LIVE sosirea invitaților pe covorul roșu pentru Gala de Închidere și Decernarea Premiilor TIFF 2017.

Ne pregătim pentru aflarea câștigătorilor și pentru Premiul publicului CINEPUB oferit unei pelicule din cadrul Zilelor Filmului Românesc, pentru prima dată introdus în acest an la festival.

Despre oameni și melci

Un film românesc care aduce pe ecran povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găsește o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la șomaj și să scoată uzina din faliment.

Al doilea lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase (2006), se bucură de prestația unor actori români îndrăgiți precum Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, dar și a renumitului actor francez Jean François Stévenin și a fiului său, Robinson Stévenin.

Despre oameni și melci

Regia: Tudor Giurgiu
Imagine: Vivi Drăgan Vasile
Distribuție: Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vișan, Andreea Bibiri, Jean François Stévenin, Robinson Stévenin, Ion Besoiu, Valeria Seciu, Clara Vodă, Ovidiu Crișan, Ion Grosu
An: 2012
Gen: Comedie


CINEPUB @ TIFF: filme de arhivă, filme recente și filme altfel.

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

CINEPUB @ TIFF

CINEPUB se alătură unuia dintre cele mai de impact evenimente cinematografice din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Cu ocazia celei de-a 16-a ediții a festivalului, CINEPUB își dorește să sprijine producția cinematografică din România și să înlesnească accesul publicului la evenimente de profil. Alături de TIFF, CINEPUB devine un promotor al producțiilor autohtone, fie că este vorba de filme recente sau de pelicule semnate înainte de ’89. Mai mult, prin susținerea secțiunii Shadows Shorts, CINEPUB promovează filmul de gen, producții de filme horror și fantasy, încercând să creeze în rândul publicului românesc deschiderea către pelicule din filmografia internațională alternativă.


Poziția copilului

Poziția copilului este filmul românesc câștigător al Ursului de Aur și al premiului FIPRESCI la în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, 2013. Având-o în rolul feminin principal pe Luminița Gheorghiu, nominalizată și câștigătoare a câtorva premii de referință pentru interpretare, filmul spune o poveste, dură și duioasă în același timp, despre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru unicul ei fiu.

În rolul principal masculin, Bogdan Dumitrache a cărui interpretare rezonează perfect cu cea a Luminiței Gheorghiu, dar și alți actori de marcă, familiari deja publicului și criticilor europeni de film: Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia.

Poziția copilului

Regia: Călin Peter Netzer
Imagine: Cristian Tarnovețchi
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Natașa Raab, Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Mimi Brănescu
An: 2013
Gen: Dramă
Durată: 112 minute


CINEPUB LIVE

O discuție despre critica de film.
Cu Ileana Bîrsan, Andrei Gorzo, Irina Trocan și Ionuţ Mareş.

Marți, 30 mai, ora 19:00
Online pe cinepub.ro sau offline în Librăria Cărturești Verona

Duminică, 28 mai, s-au decernat premiile pentru cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Iar vineri, 2 mai, începe o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Pe scurt, între Cannes și TIFF vă invităm la o discuție cu patru critici de film români: Ileana Bîrsan, Andrei Gorzo, Irina Trocan și Ionuț Mareș.

Ce influență are criticul în receptarea filmelor de către spectatori? Influențează acesta box-office-ul unui film? Cât de important este circuitul festivalier al unui film pentru vânzarea lui ulterioară? Toate acestea, dar și multe altele, le vom discuta la întâlnirea Cercul din Librăria Cărturești Verona.


This Time, Last Year

Cu o estetică neornamentată, la limita dintre film-jurnal şi found footage, This Time, Last Year, de Ana Maria Savin, explorează nu doar legăturile ataşamentului emoţional şi consecinţele acestuia, ci şi implicaţiile memoriei şi metamorfoza ei înşelătoare.

Scurtmetraj românesc experimental proiectat la Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF și prezentat pe CINEPUB în parteneriat cu festivalul.

This Time, Last Year

Regia: Ana Maria Savin
Imagine: Andrei Vâlcu, Ana Maria Savin, Teodor Horea
Distribuție: Ana-Maria Preduț, Tatiana Moise, Andrei Ion
An: 2013
Gen: scurtmetraj experimental
Durată: 14 minute


The Matriarch

Cu două bine-cunoscute actrițe în rolurile principale, Luminița Gheorghiu (Moartea domnului Lăzărescu, Poziția copilului) și Monica Bîrlădeanu (Despre oameni și melci), The Matriarch este un scurtmetraj românesc experimental proiectat la Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF și prezentat pe CINEPUB în parteneriat cu festivalul.

The Matriarch

Regia: Barna Némethi
Imagine: George Dăscălescu
Producători: Radu Stancu
An: 2013
Gen: scurtmetraj experimental
Durată: 9 minute