Noutăți

Roxanne

“Roxanne vorbește despre generația mea, care a trăit jumătate din viață sub un regim totalitarist și cealaltă jumătate într-o societate care încă își mai caută liniștea interioară”, regizorul Valentin Hotea despre Roxanne (aarc.ro).

Roxanne

Regia: Valentin Hotea
Distribuție: Șervan Pavlu, Mihai Călin, Diana Dumbravă
An: 2013
Gen: lungmetraj
Durată: 97 minute
Disponibil doar în România

 
 


Cinema Românesc

Cinema ”made in Romania”. Văzut în toată lumea, dar nu acasă.
Cu cât filmele românești sunt mai apreciate în lumea festivalieră internațională, cu atât publicul larg autohton fuge de ele. Numărul cinematografelor din țară scade dramatic, iar atunci când un spectator rătăcit se încumetă să cumpere un bilet la o producție autohtonă, este avertizat: ”Dar știți că este film românesc? Sunteți sigur că vreți un bilet?”.
Unde s-a produs ruptura?

Cinema Românesc

Regia: Vlad Nedelcu
An: 2014
Gen: documentar
Durată: 49 minute
Subtitrare: engleză


Un cartuș de Kent și un pachet de cafea

În ziua în care cel mai recent film al său, Sieranevada, este proiectat în Premieră Mondială la Cannes, CINEPUB lansează un scurtmetraj semnat de regizorul emblematic al noului val românesc, Cristi Puiu. “M-am apucat să fac cinema pentru că mi-a plăcut Jarmusch. De-aia am făcut scurtmetrajul: exact ca un omagiu la Coffee and Cigarettes””, a declarat Cristi Puiu, în cadrul evenimentului O seară cu Cristi Puiu, organizat de CINEPUB în parteneriat cu Scena9. Acum Cristi Puiu se află în competiție pe Croazetă alături de Jarmusch.

Un pachet de Kent și un cartuș de țigări

Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Victor Rebengiuc, Mimi Brănescu
An: 2004
Gen: scurtmetraj
Durată: 13 minute
Disponibil doar în România


Croaziera

“Nici până astăzi nu s-a demonstrat cum a fost posibilă, în epoca anilor ’80, realizarea unui film ca acesta” (Călin Căliman). ”Croaziera” este unul dintre cele mai importante filme românești din istorie, fiind considerat ”un vârf de lance într-un deceniu neverosimil” (Călin Căliman).

Croaziera - Mircea Daneliuc

Regia: Mircea Daneliuc
Distribuție: Tora Vasilescu, Nicolae Albani, Maria Gligor
An: 1981
Gen: lungmetraj
Durată: 122 minute


Nu te supăra dar…

Totul a început la Cisnădioara. La Aristoteles Workshop. A continuat într-un spital din Târgu Mureș. Dar povestea nu s-a terminat aici. Au urmat Locarno, Amsterdam (IDFA), Sarajevo, Moscova, Madrid, Varșovia, Namur, Cracovia și multe alte festivaluri. Premii internaționale. Publicul și criticii de film fascinați de acest documentar românesc, început undeva într-un sat…

Nu te supăra dar...

Regia: Adina Pintilie
Director de imagine: Sorin Gociu
An: 2006
Gen: documentar
Durată: 49 minute


Moartea domnului Lăzărescu, un making of

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Cronologic, noapte de noapte, spectatorul poate participa la filmări împreună cu regizorul, actorii, operatorul, sunetistul și toți ceilalți care au creat povestea lui Lăzărescu, poate intra în culisele unuia dintre cele mai premiate filme românești. Un making of care răspunde la multe dintre întrebările pe care le ridică ”Moartea domnului Lăzărescu”, pelicula semnată de Cristi Puiu și devenită deja un film-cult.


15 ani de realism. O seară cu Cristi Puiu.

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Întâlniți-l pe Cristi Puiu, recent selecționat în competiție la Cannes cu cel de al patrulea lung metraj al său, ”Sieranevada”.

În prima zi a Săptămânii Patimilor vă propunem o întâlnire informală cu Cristi Puiu, regizorul care a schimbat istoria actuală a cinematografiei românești, într-un dialog cu Lucian Georgescu, despre “15 ani de realism”.

 


Moartea domnului Lăzărescu

Filmul care a schimbat istoria recentă a cinematografului românesc. ”De când a primit Marele premiu al secţiunii Un certain regard la Cannes – şi, pe urmă, nenumărate alte premii la majoritatea festivalurilor la care a fost prezentat, inclusiv la TIFF – Moartea domnului Lăzărescu al lui Cristi Puiu a devenit aproape un film-cult! Un fel de legendă urbană.” (criticul de film Alex Leo Șerban)

Moartea domnului Lazarescu - Cristi Puiu - 2006

Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Ion Fiscuteanu, Gabriel Spahiu
An: 2005
Gen: lungmetraj
Durată: 153 minute

 

 


Duminică

Un scurtmetraj românesc regizat de o tânără regizoare și actriță: Sînziana Nicola. Filmul spune povestea complicată dintre o tânără și fratele ei.
DuminicaRegia: Sînziana Nicola
Distribuție: Cristina Găvruș, Alexandru Potocean
An: 2013
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 13 minute


30-40-50

Un film omnibus format din trei emoționante scurtmetraje românești: trei povești diferite despre trei femei de diferite vârste (30, 40 și 50 de ani), realizate de trei dintre cele mai talentate tinere regizoare din România.
30-40-50Regia: Iulia Rugină, Eva Pervolovici, Stanca Radu
Distribuție: Irina Velcescu, Bogdan Dumitrache, Liliana Iorgulesu, Michael Fequieres, Marilena Botiș
An: 2012
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 25 minute

 


Excursie

Regizorul proaspăt câștigător la Berlin pentru ”Ilegitim” semnează acest scurtmetraj care aduce în fața spectatorilor extratereștrii ”de România”.
Excursie PosterRegia: Adrian Sitaru
Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson
An: 2014
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 19 minute

 

 


Lampa cu căciulă

Unul dintre cele mai premiate scurtmetraje românești și câștigătorul Premiului pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance, ”Lampa cu căciulă” este un road movie cald despre relația tată-fiu și despre importanța lucrurilor mici în viață.
lampa-caciula-afisRegia: Radu Jude
Distribuție: Gabriel Spahiu, Marian Bratu
An: 2007
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 23 minute

 

 


Megatron

Câștigător al premiului Palme d’Or la Cannes în 2008, ”Megatron” este un scurtmetraj românesc cu o importantă prezență la festivaluri internaționale, unde a fost unanim apreciat.
Filmul spune povestea unui copil care își dorește să își petreacă ziua la McDonald’s cu ambii părinți. Doar că aceștia sunt divorțați.
megatron-afisRegia: Marian Crișan
Distribuție: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crisu
An: 2008
Gen: scurtmetraj ficțiune
Durată: 14 minute

 

 


moro3_stereICAR Episodul 3 – Moromeți | Educația la români

Cel de-al treilea episod din Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc – ICAR, produs de CINEPUB pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale, ridică problema educației la români, dezbătută de protagoniștii și realizatorii Moromeților.